Fibromyalgia

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

A fibromyalgia krónikus állapot, amelyet a test meghatározott területein kiterjedt izomfájdalom, fáradtság és érzékenység jellemez. A lakosság mintegy 2-4%-át érinti, túlnyomórészt nőket, és a krónikus fájdalom egyik leggyakoribb oka.

Milyen tünetekkel jár?

A fibromyalgiában szenvedő emberek gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint a tartós fájdalom és merevség, fáradtság, alvászavarok, kognitív nehézségek (gyakran "fibro ködként" emlegetik), fejfájás, irritábilis bél szindróma és hangulatzavarok, beleértve a depressziót és a szorongást. A betegséggel járó fájdalom jellemzően a test több területét érinti, beleértve a nyakat, a vállakat, a hátat és a csípőt. A fibromyalgia elsődleges tünete tehát a fájdalom, amely kiterjedt lehet az egész testben, és fájdalmas, szúró vagy égő fájdalomként írható le.

Mi okozza a fibromyalgiát?

Pontos oka ismeretlen, de feltételezhetően genetikai, környezeti és pszichológiai tényezők kombinációja áll a háttérben. Kiválthatja fertőzés, baleset is, újabban az autoimmun eredet is felmerült.

Diagnózis

A fibromyalgia diagnosztizálása kihívást jelenthet, mivel nincsenek specifikus laboratóriumi tesztek vagy képalkotó vizsgálatok a betegség megerősítésére. A diagnózis általában a legalább három hónapja tartó, kiterjedt fájdalom és a vizsgálat során érzékeny pontok jelenlétén alapul. A betegséget az egész testre kiterjedő fájdalom jellemzi, de vannak olyan specifikus érzékeny pontok, amelyek gyakran társulnak a betegséghez. Ezek az érzékeny pontok, más néven triggerpontok, fokozott érzékenységű területek. Fontos megjegyezni, hogy a fibromyalgia diagnosztikai kritériumai fejlődtek, és a hangsúly ma már inkább a széles körben elterjedt fájdalomra, mint a specifikus érzékeny pontokra helyeződik. A történeti hivatkozás kedvéért azonban itt van a korábban elismert 18 triggerpont listája:

  1. Nyakszirt (koponyaalap)
  2. Alsó nyaki (nyak)
  3. Trapézizom (felső hát)
  4. Supraspinatus izom (lapocka területe)
  5. Második borda (mellkas felső része)
  6. Oldalsó epicondylus (könyök)
  7. Glutealis régió (fenék)
  8. Nagyobb trochanter (csípő)
  9. Térd (medialis zsírpárna)

A fibromyalgia diagnózisának felállítása előtt ki kell zárni más, hasonló tünetekkel járó betegségeket.

Hogyan kezelhető?

A fibromyalgia kezelése a tünetek kezelésére és az életminőség javítására összpontosít. Ez általában multidiszciplináris megközelítést jelent, a fibromyalgiás kezelés jellemzően gyógyszeres kezelés, életmódváltás és pszichológiai terápia kombinációjából áll, amely magában foglalhatja a fájdalom csillapítására, az alvás javítására és a társuló állapotok kezelésére szolgáló gyógymódokat. Fizikoterápia, testmozgás és életmódbeli módosítások, például stresszkezelés. A fibromyalgia kezelésére használt gyógyszerek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, az antidepresszánsok és a görcsoldók. Az életmódváltás, például a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a stressz csökkentése szintén segíthet a tünetek kezelésében. A pszichológiai terápiás módszerek, például a kognitív-viselkedésterápia segíthet a betegeknek megbirkózni a betegség érzelmi és kognitív aspektusaival. Gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy a gluténmentes étrend csökkenheti a fájdalmakat.

Készítette: Váradiné Csapó Judit

2024. február 20.