Orvos válaszol

Kedves Látogatónk!

Az alábbiakban amolyan “Az Orvos Válaszol” rovattal szeretnénk szolgálni. Reméljük, hasznos lesz a már megjelent válaszok átböngészése. Amennyiben nem találja az Önt érdeklő problémát, ne habozzon feltenni kérdését a lenti űrlap segítségével.

Kérdések - Válaszok

H1N1 influenza -- Oltani vagy nem oltani?
Kérdés: (Csapó Judit, október 6, 2009)

Kedves Dr. Molnár Mária!

Mit tanácsol tagjainknak, oltassák be magukat az új influenza ellen, vagy eseti döntés legyen, attol függően, hogy mennyit jár az illető közösségbe, vagy betegségfüggő is a válasz?
Mi a helyzet a beteg gyerekekkel? Vagy inkább érdemes várni, lehet, hogy mutálódik a vírus és értelmetlen most egy enyhébb verzió ellen védettséget szerezni?
Vagy pont forditva, most kell oltatni, nem megvárva, hogy a két meglévő (régi es új) influenzavírus egyesíti egy új mutációban erőit?

Udvozlettel,

Csapo Judit
Válasz: (dr. Molnár Mária Judit, október 6, 2009)

Kedves Judit!

Akinek a betegsége hátterében immunológiai okok is vannak pl.myasthenia, myositis, vasculitis stb. nem javasolt az oltás. Sem most sem máskor.

A többiek esetében azt gondolom csak akkor kérjék az oltást, ha sokat vannak közösségben. Azt tanácsolom, csak az ragaszkodjon az oltáshoz, akinek rossz a légzésfunkciója.

Tudni kell, hogy ez az influenza sem rosszabb, mint a többi. A tünetei is nagyon hasonlóak. Tudjuk jól, hogy az ilyen védőoltás kampányoknak világszerte milyen mozgatórugói vannak.

Az oltóanyagok közül jelen pillanatban a külföldit ajánlom.

További jó munkát.
Szivélyes üdvözlettel
Judit

Legfrissebb kérdések

Csípő röntgen
Tisztelt Doktornő/Úr!Édesanyám aki 68 éves csípőfájdalom miatt csináltatott röntgent melynek a következő az eredménye:A két csípőizületi rész harmadával csökkent.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
Átmeneti izomgyengeség
Tisztelt Doktornő, 47 éves nő vagyok, Syntroxine, Concor cor, Controloc és Merckformin a gyógyszereim. Nyakamban és derekamnál elváltozások miatt gyógytornára járok a reumatológus javaslatára.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
Metformin
Üdvözlöm, Több éve Metformin 1000 mg szedek,2. tip diabéteszes Éh:9.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
LGMD9
Szép napot kivánok! Érdeklödni szeretnék nekem LGMD9 van és hatásos e lenne izomnővelő készitmény használni.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
SBMA
Kedves Dr nő!A férjem 10 éve beteg és 2 éve lett diagnosztizálva SBMA -val.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.

Tegye fel kérdését