Orvos válaszol

Kedves Látogatónk!

Az alábbiakban amolyan “Az Orvos Válaszol” rovattal szeretnénk szolgálni. Reméljük, hasznos lesz a már megjelent válaszok átböngészése. Amennyiben nem találja az Önt érdeklő problémát, ne habozzon feltenni kérdését a lenti űrlap segítségével.

Kérdések - Válaszok

Hová forduljak Becker izomsorvadásos férjemmel?
Kérdés: (tizenhat, április 15, 2011)

Férjemnél kb. 20 éve izomsorvadást diagnosztizáltak, a vélemények megoszlanak, hogy Becker-szindróma vagy végtagövi sorvadás. Mostanra jutottunk odáig, hogy a felállás nagyon-nagyon problematikussá vált. A kérdésem, de inkább a nagy gondom az, hogy úgy érzem, semmilyen védőernyő nincs az egészségügy részéről a feje fölött. Mindegy él-e, hal-e, milyen az életminősége! Nem találkoztam szakemberrel, aki a mindennapok élhetőségére tanácsokat adna, nem találkoztam izomsorvadáshoz értő gyógytornásszal, nem találkoztam senkivel, aki meg tudná mondani, mi vár ránk. Nem találkoztam senkivel, aki pl. ki tudna dolgozni egy férjemre szabott felállási mozgássort. Ilyen-olyan kifogásokkal még senki nem írt fel gyógyászati segédeszközöket, ami van, azt mi vásároltuk teljes áron. A legutóbb javasolt és területileg illetékes rehabilitációs szakembernek ő lenne az első izomsorvadásos betege. Jaj, istenem. Kedves Hozzáértők! A férjem még mozogni szeretni, dolgozni, élni. Mi hát a megoldás?
Tisztelettel
Tizenhat
Válasz: (dr. Molnár Mária Judit, április 5, 2011)

Kedves Asszonyom!

A Becker typusú izomdystrophiás betegek számára is létezik gondozás. A DEOEC Neurológiai Klinikán, a Pécsi Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetem Molkeuláris Neurológiai Központjában is van neuromuscularis gondozás. Itt neurológus szakorvosok tudnak tanácsot adni az életmódbeli kérdésekre és tudnak bizonyos gyógyászati segédeszközt felirni. Azon segédeszközök, amelyek neurológus által nem irhatók a rehabilitációs ill orthoped szakorvos által irhatók fel.
Az izomsorvadásos beteg tornáztatásához nem kell külön specializálódótt gyógytornászt keresnie, az érintett izomcsoportok lehetőleg aktiv mozgatása a cél, abban az esetben ha ez már nem megy a passziv mozgatás is fontos. Ezen kivül nyujtásra kel törekedni.
Ehhez is tudnak tanácsot adni a neurológus kollégák, ha megfelelő centrumba járnak gondozásra.

Üdvözlettel
MMJ

Legfrissebb kérdések

Csípő röntgen
Tisztelt Doktornő/Úr!Édesanyám aki 68 éves csípőfájdalom miatt csináltatott röntgent melynek a következő az eredménye:A két csípőizületi rész harmadával csökkent.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
Átmeneti izomgyengeség
Tisztelt Doktornő, 47 éves nő vagyok, Syntroxine, Concor cor, Controloc és Merckformin a gyógyszereim. Nyakamban és derekamnál elváltozások miatt gyógytornára járok a reumatológus javaslatára.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
Metformin
Üdvözlöm, Több éve Metformin 1000 mg szedek,2. tip diabéteszes Éh:9.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
LGMD9
Szép napot kivánok! Érdeklödni szeretnék nekem LGMD9 van és hatásos e lenne izomnővelő készitmény használni.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
SBMA
Kedves Dr nő!A férjem 10 éve beteg és 2 éve lett diagnosztizálva SBMA -val.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.

Tegye fel kérdését