Orvos válaszol

Kedves Látogatónk!

Az alábbiakban amolyan “Az Orvos Válaszol” rovattal szeretnénk szolgálni. Reméljük, hasznos lesz a már megjelent válaszok átböngészése. Amennyiben nem találja az Önt érdeklő problémát, ne habozzon feltenni kérdését a lenti űrlap segítségével.

Kérdések - Válaszok

Mestinon gyógyszer II.
Kérdés: (Akli Imre, március 10, 2011)

Trixi nevű kedves olvasónk kérdését adom közzé ...

Az előzményekre való tekintettel szeretnék írni pár sort. Nekem egy eddig (4 éve!) diagnosztizálatlan szemmozgás zavarral, súlyos 4 végtagi és törzs ataxiával, myoclonusokkal, immunhiánnyal is járó betegségem van, és ezekhez közepes fokú restrictív légzészavar, biopszia alapján nem specifikus myopathia, atrophia is társult. A légzészavarra kipróbáltuk a Mestinont apránként emelve, és használ. Napi 6 drazsé mellett az általános izomerő és a légzés javult, a fáradékonyság mérséklődött. Fárasztásra a ptosis csökkent. Mellékhatást egyáltalán semmit nem érzek, de az izmaimra jó hatása van. Így szeretném megkérdezni, hogy akkor nálam miért lehet hatásos, hisz nincs bizonyítottan myastheniám. Vagy miért nincs mellékhatása? Várnám megtisztelő válaszukat és érdekelne erről Molnár Mária Judit doktornő véleménye is (akár magáról a betegségről is), ha lehetséges.
Üdvözlettel: Trixi
Válasz: (dr. Molnár Mária Judit, március 10, 2011)

Kedves Trixi!

A Mestinon, ahogy korábban is írtam a myasthenia gravisban alkalmazott gyógyszer. Időnként más betegség is károsíthatja az idegekről az izomra való ingerületátvitelt, nem csak az Ach receptor molekula elleni antitestek termelődése. Pl súlyos myopathia, amikor az izom Ach
receptorai az izombetegség miatt károsodnak és nem azért mert ellenanyag kötődik hozzájuk.
Ilyen esetben is használhat a Mestinon, amely hatása, hogy gátolja az acetylcholin lebomlását (Ach). Természetesen ez nem olyan mértékű hatás mint a myasthena gravisban, ui betegek a receptorok és hiába lesz több ACh az nem tud jól lekötődni. Ha nem súlyos az izom károsodása, akkor ahogy Ön is megfigyelte lehet időnként jó eredményt elérni.
A mellékhatásra azonban nagyon figyelni kell, azaz hascsikarás, hasmenés, hasi görcsök, izomrángások a fiygelmeztető jelek, hogy csökkenteni kell a dózist, ui ilyen tüneket a túldozírozás esetén jelennek meg.

Üdvözlettel
MMJ

Legfrissebb kérdések

Csípő röntgen
Tisztelt Doktornő/Úr!Édesanyám aki 68 éves csípőfájdalom miatt csináltatott röntgent melynek a következő az eredménye:A két csípőizületi rész harmadával csökkent.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
Átmeneti izomgyengeség
Tisztelt Doktornő, 47 éves nő vagyok, Syntroxine, Concor cor, Controloc és Merckformin a gyógyszereim. Nyakamban és derekamnál elváltozások miatt gyógytornára járok a reumatológus javaslatára.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
Metformin
Üdvözlöm, Több éve Metformin 1000 mg szedek,2. tip diabéteszes Éh:9.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
LGMD9
Szép napot kivánok! Érdeklödni szeretnék nekem LGMD9 van és hatásos e lenne izomnővelő készitmény használni.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.
SBMA
Kedves Dr nő!A férjem 10 éve beteg és 2 éve lett diagnosztizálva SBMA -val.
A válasz megtekintéséhez klikkeljen a címsorra.

Tegye fel kérdését