Kategóriák

A magasabb dózisban alkalmazott nuszinerszen hatásosabbnak bizonyult SMA kezelésében a Biogen legújabb vizsgálata alapján

A nuszinerszen, kereskedelmi nevén SPINRAZA, az első elérhető betegségmódosító terápia volt SMA-ban, a készítmény 2017.-ben kapott EMA engedélyt. Mára már több, mint 71 országban engedélyezett az SMA-val élő csecsemők, gyermekek és felnőttek kezelésére. Hazánkban 2018.-tól vált közfinanszírozottan elérhetővé a 12 év alatti, jó mozgásteljesítményű betegeknél. 2019. novemberétől minden tartós lélegeztetést nem igénylő, 18 év alatti SMA beteg részesülhet nuszinerszen terápiában, beleértve az előrehaladott eseteket is, 2021.-től pedig a felnőtt betegek kezelése is megkezdődött a gyógyszerrel.

Mint az SMA kezelésének alapja, világszerte több mint 14 000 személyt kezeltek már SPINRAZA-val. Minden korosztályban és SMA típusban tartós hatékonyságot mutatott, jól megalapozott biztonsági profillal, amely több mint 10 éves adatgyűjtésen alapul. A gyógyszer klinikai fejlesztési programja több, mint 10 klinikai vizsgálatot foglal magában, amelyekben több mint 460 személy vett részt, beleértve két randomizált, kontrollált tanulmányt (ENDEAR és CHERISH). Az ENDEAR az egyik olyan kulcsfontosságú vizsgálat volt, amely a SPINRAZA 12 mg- os dózisban való alkalmazásának engedélyezésére szolgált. A nyílt, folyamatban lévő NURTURE vizsgálat a SPINRAZA hosszú távú hatásait értékeli.

"Bár jelentős előrelépések történtek az SMA kezelésében, továbbra is nagy szükség van hatékonyabb megoldásokra" – mondta Stephanie Fradette, a Biogen neuromuszkuláris fejlesztési egységének vezetője. Ilyen megoldás lehet a gyógyszer magasabb dózisban történő alkalmazása is.

A Biogen Incorporation szeptember elején bejelentette a magasabb dózisú nuszinerszen kezelésének biztonságosságát és hatékonyságát vizsgáló 2/3. fázisú DEVOTE tanulmány „B” részének pozitív eredményeit.

A DEVOTE egy 2/3. fázisú, randomizált, kontrollált, dóziseszkalációs vizsgálat volt, amelynek célja a magasabb dózisban (50 mg/28 mg) alkalmazott nuszinerszen biztonságosságának, tolerálhatóságának, farmakokinetikájának és potenciális hatékonyságának értékelése a jelenleg engedélyezett adagolási rendhez (12 mg) képest a gerincvelői izomsorvadás kezelésében. A tanulmányba összesen 145 beteget vontak be különböző korosztályokból és SMA altípusból, világszerte mintegy 42 helyszínen, köztük a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáján és a Bethesda Gyermekkórházban is. A vizsgálat 3 részből állt. Az „A” rész egy nyílt vizsgálat volt a biztonságosság felmérésére, mely után következett a „B”rész, egy randomizált, kettős vak, aktív kontrollos, a hatásosság felmérését célzó vizsgálat, majd a „C” rész az átállás biztonságosságát és tolerálhatóságát értékelte.

A „B” részbe 75, korábban nuszinerszen vagy egyéb terápiában nem részesült csecsemőt vontak be, akiket véletlenszerűen, 2:1 arányban osztottak két csoportra: vagy a vizsgálat alatt álló magasabb dózisú nuszinerszen kezelést kapták, vagy a jelenleg engedélyezett 12 mg-os adagolási rendet (négy bevezető dózis, majd fenntartó dózisok négyhavonta). A magasabb dózisú nuszinerszen kezelési rend gyorsabb bevezetést (két 50 mg-os dózis 14 nap különbséggel) és magasabb fenntartó dózist tartalmazott (28 mg négyhavonta).

Az elsődleges végpont a CHOP-INTEND skálán a kiindulási állapothoz képest mért változás volt hat hónap elteltével. A magasabb dózissal kezelt csoport statisztikailag szignifikáns javulást mutatott az elsődleges végponton, az ENDEAR tanulmányban meghatározott kontrollcsoporthoz képest, és az eredmények a másodlagos végpontokon is a magasabb dózis javára dőltek el.

A betegek a magasabb dózisú kezelést általában jól tolerálták, és az esetleges mellékhatások összhangban voltak a nuszinerszen ismert biztonsági profiljával. (A leggyakrabban jelentett mellékhatások a klinikai vizsgálatok során légúti fertőzések, láz, székrekedés, fejfájás, hányás és hátfájás voltak. A vesetoxicitás és a véralvadási rendellenességek, beleértve az akut, súlyos alacsony vérlemezkeszámot, a gyógyszer súlyos mellékhatásai közé tartoznak). A súlyos mellékhatások aránya alacsonyabb volt a magasabb dózisú kezelésben részesült csoportban (60%; 30 eset) a 12 mg-os csoporthoz képest (72%; 18 eset).

A pozitív tanulmány rámutat a magasabb dózisú nuszinerszen kezelés lehetőségére, amely előrelépést jelenthet az SMA kezelésében, a továbbiakban a Biogen tervezi a szabályozási jóváhagyás benyújtását ehhez a dózissémához.

További információk a DEVOTE tanulmányról (NCT04089566) elérhetők a clinicaltrials.gov oldalon.

Forrás: https://investors.biogen.com/news-releases/news-release-details/biogen-announces-positive-topline-results-study-higher-dose

Szerkesztette: dr. Hudák Mária Anna

2024. szeptember 30.