Kategóriák

Elérhető az izombetegségek új, online genetikai adatbázisa

Az örökletes neuromuszkuláris betegségek igen heterogén betegségcsoport. Gyakori, jól leírt betegségeknél, mint például a Duchenne izomdisztrófia vagy az 5q spinális izomatrófia, viszonylag bőséges genetikai ismeretanyag áll rendelkezésünre (bár még ezen betegségek esetében is bőségesen vannak feltérképezetlen genetikai területek). Azonban számos neuromuszkuláris betegségnek igen komplex a genetikai háttere, több gén patogén variánsai is állhatnak ugyanazon betegség hátterében, illetve egyetlen gén eltérő patogén variánsai is okozhatnak eltérő betegségeket.

A genetikai diagnosztika terjedésével pedig bővül a neuromuszkuláris betegségek köre. Ma az örökletes neuromuszkuláris betegségek prevalenciáját kb. 160/100.000-re becsülik. Mivel a több, mint 600 betegségből sok nagyon ritka, ezek kizárólag klinikai jegyek alapján igen nehezen diganosztizálhatók.

A neuromuszkuláris páciensek genetikai tesztelése több okból is kiemelten fontos. A pontos molekuláris diagnózis ismeretében jobban tud informálódni az érintett és a kezelőorvos is a prognózis, progresszió, lehetséges kezelések, családtervezés területén. Az érintett egyén klinikai követése miatt is fontos lehet a pontos genetikai diagnózis: pl. végtagövi izomdisztrófiáknál bizonyos típusoknál jellemző kardiológiai érintettség, más típusoknál nem. Így a genetikai diagnózis ismeretében lehet végezni azoknak (és csak azoknak) az érintetteknek a rendszeres kardiológiai felülvizsgálatát, akiknél ez szükséges.

A genetikai diagnózis ismeretében az érintett egyénnek lehetősége nyílik klinikai vizsgálatokba bekapcsolódni és – adott esetben - újszerű terápiában részesülni. Jó példa erre az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS), melynek igen szerteágazó a genetikai háttere. Ma már számos terápiás lehetőség elérhető, vagy áll fejlesztés alatt, melyek a pontos genetikai diagnózis fényében érhetők el az érintettek számára.

A genetikai diagnózis sok esetben lerövidíti a diagnosztikus odüsszeiát és sok esetben elkerülhetőek a segítségével invazív vizsgálatok is (pl. izombiopszia). Ez utóbbi nemcsak a páciens jóléte, életminősége szempontjából fontos, de az egészségügyi erőforrások hatékony kihasználása miatt is.

A fent felsorolt indokok miatt az AANEM (American Association of Neuromuscular & Electrodiagnostic Medicine) ajánlása szerint a genetikai tesztelés és az ezáltal nyert pontos molekuláris diagnózis a neuromuszkuláris páciensek számára nyújtott magas szintű egészségügyi ellátás alappillére. Ezt a célt támogatja a Neuromuscular Disorders c. folyóirat honlapján december 6-án közzétett, a monogénesen öröklődő izombetegségek genetikai hátterét összefoglaló táblázat. A táblázat az adatbázis saját honlapján, online interaktív formában, ingyen is hozzáférhető.

A betegségeket 16 csoportba sorolja, mint pl. motoneuron betegségek, izomdisztrófiák, kongenitális miopátiák. A csoportokon belül a betegségeket nevük szerint feltüntetve találjuk. Minden betegségnél szerepel legalább egy kulcs hivatkozás (a betegséget leíró közleményhez vezető link), a betegség hátterében álló gén és (ha van) fehérje. Itt linkeket találunk az OMIM, Orphanet, NCBI, Genatlas, GeneCards és Leiden Muscular Dystrophy adatbázisokhoz. A táblázatban szintén szerepelnek az ugyanazon gén által okozott egyéb betegségek is, OMIM linkekkel. Az online verzióban betegségek, gének és géntermékek (általában fehérjék) szerint is lehet keresni, itt nem betegség kategóriák szerinti bontásban szerepelnek az adatok, hanem a betegségek, gének és géntermékek neve szerint betűrendben. A fenotípusos divergencia és konvergencia miatt sok esetben egy génhez több betegség, illetve egy betegséghez több gén is tartozik. A táblázat online változatának használata az egyéb adatbázisokhoz vezető interaktív linkek és a sokféle keresési lehetőség miatt nagyon felhasználóbarát.

Továbbá azért is előnyös, mert az adatbázis folyamatosan frissül, jelenleg is pl. számos helyen találunk hiányzó vagy kérdőjeles genetikai referenciát. Várható, hogy a humán genom egyre pontosabb feltérképezésével és a neuromuszkuláris betegségek kutatásával ezek a hiányzó részek feltöltésre kerülnek.

Az interaktív táblázat az alábbi linken elérhető.

Fenntartó: Gisele Bonne Sorbonne Université-Inserm, Centre of Research in Myology and François Rivier

Montpellier Centre Hospitalier Universitaire

Források:

Gene table of monogenic neuromuscular disorders, Neuromuscular Disorders, 2022, ISSN 0960-8966, https://doi.org/10.1016/j.nmd.2022.12.002.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960896622007258

Ng Kay W. P., Chin Hui-Lin, Chin Amanda X. Y., Goh Denise Li-Meng: Using gene panels in the diagnosis of neuromuscular disorders: A mini-review. Frontiers in Neurology 13. 2022.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2022.997551.

DOI=10.3389/fneur.2022.997551

Kassardjian, C.D., Amato, A.A., Boon, A.J., Childers, M.K., Klein, C.J. and (2016), The utility of genetic testing in neuromuscular disease: A consensus statement from the AANEM on the clinical utility of genetic testing in diagnosis of neuromuscular disease. Muscle Nerve, 54: 1007-1009. https://doi.org/10.1002/mus.25387

Készítette: dr. Szabó-Taylor Katalin

2022. december 14.