Central Core betegség (CCD)

Mit kell tudni a central core betegségről?

A central core betegség az örökletes izombetegségek csoportjába tartozik. Elnevezését az izomsejt belsejében mikroszkóp alatt látható károsodott területről kapta, mely mintegy „mag” (core) helyezkedik el az izomsejt közepén. Ezen területen az izomösszehúzódáshoz szükséges filamentum fehérjék szervezetlenek és hiányoznak az izomsejt energiaellátásáért felelős mitochondriumok, így a terület működésképtelen.

Gyakoriság, előfordulás
Férfiakat és nőket egyforma gyakorisággal érinti. A pontos gyakoriság nem ismert. Az örökletes izombetegségek gyakorisága 100 000 élveszülésből 6 eset, melyek között a centrál core betegség a leggyakoribb forma.

Egyéb elnevezések 

Szinonímák: CCD, CCO, central core disease of muscle, muscle core disease, muscular central core disease, central core myopathy, central fibrillar myopathy, Shy-Magee syndrome.

Milyen tünetekkel jár?

Igen változatos, hogy milyen életkorban kezdődnek a tünetek. Általában már csecsemőkorban észlelhető gyenge izomtónus (hypotonia) és tartós izomgyengeség, főleg a törzsközeli izmokban. Kisded korban a mozgásfejlődés késése gyakori, járásképtelenség ritkábban fordul elő. Serdülő és felnőtt korban enyhe mozgáskorlátozottság jellemző, mely ritkán, lassú romlást mutathat az évek előrehaladtával. Az értelmi fejlődés zavartalan.

A csökkent izomerő következtében vázrendszeri betegségek alakulhatnak ki (gerincferdülés, veleszületett csípőficam, ízületi deformitások). Megerőltetésre előfordulhatnak izomgörcsök, izommerevség.

A betegség életveszélyes szövődménye lehet a malignus hyperthermia, mely egyes altatáshoz használt gyógyszerek használata esetén következhet be (pl. egyes altatógázok: sevofluran, desfluran, isofluran, halothan, enfluran, methoxyfluran és ún.depolarizáló izomrelaxások, mint a succinylcholin). Jellemző tünetek az izommerevség, magas vérnyomás, emelkedett szén-dioxid szint, szívritmuszavar, légzészavar, kékes bőrszín (cianózis), a vér pH értékének csökkenése, izomszétesés. Általában a jelenség nevét adó testhőmérséklet-emelkedés (hyperthermia) már előrehaladott tünetnek számít. Kezeletlen esetben belső vérzések, agykárosodás, vese és szívelégtelenség léphetnek fel. Emiatt nagyon fontos egy tervezett vagy sürgősségi műtéti beavatkozás előtt a betegség fennállásáról tájékoztatnit az altatóorvost! Amennyiben az altatóorvos tud a betegségről, az altatás megfelelő vezetésével minimalizálni tudja a malignus hypertermia kialakulásának valószínűségét. Javasolt, hogy a betegek hordjanak maguknál a betegségükre figyelmeztető kártyát!

Mi okozza central core betegséget?

A betegség kialakulásának hátterében többféle mechanizmus állhat. A leggyakoribb eltérés a ryanodine receptor hibájához köthető (RYR1 gén). Ez az ioncsatorna felelős az izomösszehúzódáshoz nélkülözhetetlen kalcium ionok kontrollált felszabadulásáért a kalcium raktárakból. Hibás működése esetén folyamatos kalcium szivárgás léphet fel, mely a sejtet károsítja, a megfelelő izomösszehúzódást akadályozza. 

Öröklődése az esetek többségében autoszómális domináns, ritkán autoszómális recesszív is lehet. Előbbi öröklődésmenet jellemzője, hogy egy érintett szülő gyermekeinek 50% eséllyel adja tovább a betegséget. Amennyiben a beteg gyermek szülei között nem volt megbetegedés, újonnan kialakult mutációval állhatunk szemben.

A betegség kimenetele

A tünetek már születéskor vagy röviddel utána jelentkeznek, enyhe mozgáskorlátozottságot okoznak. Romlás általában nem jellemző, ha fellép, akkor is lassan.

Hogyan kezelhető? 

A betegségnek nincs célzott kezelése. 

A tünetek kezelése és a szövődmények megelőzése az alkalmazott terápia célja, számos szakember együttműködésével valósul meg (gyógytornász, ortopéd szakorvos, neurológus/gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos, konduktor).

Folyamatban lévő kutatások

2018-ban zárult az a klinikai vizsgálat, mely az antioxidáns N-acetilcisztein (NAC) hatását vizsgálta ryanodine receptor mutációval rendelkező myopathiás betegeken. A vizsgálat eredménye alapján  a NAC használat sem az oxidatív stresszt nem csökkentette a betegekben, sem nem volt hatással a 6 perces járásteszt eredményére. A 6 hónap alatt a nem romlott a mozgásteljesítmény sem a gyógyszert szedő sem a placebot kapó csoportban (1). 

További információért látogass el…: 

RYR-1 Foundation honlapja (https://www.ryr1.org/ccg)

Források:

  1. Todd JJ, Lawal TA, Witherspoon JW, Chrismer IC, Razaqyar MS, Punjabi M, Elliott JS, Tounkara F, Kuo A, Shelton MO, Allen C, Cosgrove MM, Linton M, Michael D, Jain MS, Waite M, Drinkard B, Wakim PG, Dowling JJ, Bönnemann CG, Emile-Backer M, Meilleur KG. Randomized controlled trial of N-acetylcysteine therapy for RYR1-related myopathies. Neurology. 2020 Mar 31;94(13):e1434-e1444. doi: 10.1212/WNL.0000000000008872. Epub 2020 Jan 15. PMID: 31941795; PMCID: PMC7274912.

https://www.mda.org/quest/article/focus-central-core-disease-ccd

https://rarediseases.org/rare-diseases/central-core-disease/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/central-core-disease

Készítette: dr. Börzsönyi Anna Lektorálta: dr. Szabó Léna

2022. február 25.