Foszfoglicerát-kináz deficiencia

Mit kell tudni a foszfoglicerát-kináz deficienciáról?

A foszfoglicerát-kináz deficiencia egy ritka, változó megjelenésű, izom-, idegrendszeri- és vérképzőszervrendszeri érintettséggel járó genetikai eredetű betegség. A fenti három szervrendszer nem minden esetben érintett egyidejűleg, illetve egyforma mértékben. A betegség tünetei akár gyermekkorban is megjelenhetnek, de ismertek betegek felnőttkori betegségkezdettel.

Előfordulás: A világon jelenleg kevesebb, mint 30 foszfoglicerát-kináz deficienciával élő beteget írtak le, ennél pontosabb előfordulási adat nem ismert

Egyéb elnevezések : PGK1 deficiencia

Milyen tünetekkel jár?

A foszfoglicerát-kináz deficiencia klasszikus tünetegyüttese a következő:

  • Központi idegrendszeri érintettség: görcsrohamok, intellektuális képességzavar
  • Vérképző szervrendszeri érintettség: fokozott vörösvértest pusztulással járó vérszegénység (hemolítikus anaemia)
  • Izomrendszeri érintettség: lassan rosszabbodó izomgyengeség, terhelési intolerancia, izomgörcsök, ritka esetben az izom oxigénszállító fehérjéjének, a myoglobinnak a vizeletben történő megjelenése (myoglobinuria)

A tünetek megjelenése az enzimaktivitás csökkenésének mértékével egyenesen arányos, általában minél kisebb a megmaradt enzimaktivitás, annál súlyosabb és szerteágazóbb tünetekre lehet számítani. Egyes genetikai variánsok esetében ismert, hogy milyen tünetek várhatóak, mik lesznek a leginkább érintett területek.

Diagnosztikus vizsgálatok: neurológiai vizsgálat, labor (CK: kreatin kináz enzim), PGK1 enzim aktivitásának meghatározása, izombiopszia (link: www.izombiopszia.hu), genetikai vizsgálat.

A CK érték az izomrendszeri érintettséggel is járó foszfoglicerát-kináz deficiencia esetén magasabb lehet a normál értéknél. A PGK1 enzim aktivitásának meghatározása során jellegzetesen csökkent értéket kapunk, az irodalomban leírtak olyan beteget, akinek az enzimaktivitása a normális 0.9%-a volt. Az izombiopsziás mintában gyakran azonosítható glikogén lerakódás.

Mi okozza a foszfoglicerát-kináz deficienciát?

A betegséget a foszfoglicerát-kináz enzimet kódoló gén hibái okozzák. A betegség ivari kromoszómához kötött recesszív öröklésmenetet mutat, tehát a férfiaknak egy hibás génváltozat szükséges a betegség tüneteinek jelentkezéséhez, míg a nőknél két mutációt hordozó allél esetén alakulnak ki a betegség klasszikus tünetei. 

Ez az enzim a sejten belüli energiatermelésben vesz részt. Az enzim hibái ahhoz vezetnek, hogy a szervezet nem tud elég energiát előállítani a cukor lebontása során.

A betegség kimenetele

A betegség kimenetele nagyban függ a vérszegénység és a neurológiai tünetek mértékétől.

Hogyan kezelhető? 

Betegségspecifikus gyógyszeres kezelés jelenleg nem elérhető ebben a betegségben, enzimpótló kezelés sem áll rendelkezésre.

Nem gyógyszeres kezelés: a vérszegénység mértékétől függően szükség lehet vérátömlesztésre, a lép eltávolítása néhány esetben csökkentette a vérszegénység mértékét. Történtek őssejt átültetéses kísérletek is, melyek pár éves tüneti javulást hoztak.

Irodalom

Készítette: dr. Nagy Zsófia Flóra

2022. február 25.