Foszfoglicerát-mutáz deficiencia

Mit kell tudni a foszfoglicerát-mutáz deficienciáról?

A foszfoglicerát-mutáz deficiencia egy ritka izomérintettséggel járó genetikai eredetű betegség. A betegség első tünetei gyermek- vagy kamaszkorban jelentkeznek.

Előfordulás: A világon jelenleg kevesebb, mint 50 foszfoglicerát-mutáz deficienciával élő beteget írtak le. Valószínűleg a kevésbé specifikus tünetek miatt a betegség aluldiagnosztizált.

Egyéb elnevezések : Glycogen storage disease X (GSD X), PGAMM deficiencia

Milyen tünetekkel jár?

A foszfoglicerát-mutáz deficiencia legfőbb tünete a csökkent fizikai terhelhetőség, például hamar kifáradnak a betegek testmozgás közben. Ilyenkor izmaik fájnak, görcsölnek, és létrejöhet egy rhabdomyolysis nevű állapot, ami a harántcsíkolt izmok lebomlását jelenti. A harántcsíkolt izmokból felszabaduló myoglobin nevű oxigén szállító molekula pedig a vesén keresztül kiürül. Ezt myoglobinuriának nevezik, és sötét színű vizelet ürítésével és esetenként hirtelen jelentkező veseelégtelenséggel jár.

Diagnosztikus vizsgálatok: neurológiai vizsgálat, labor (CK: kreatin kináz, ALAT, ASAT enzimek), izombiopszia (link: www.izombiopszia.hu), alkari izomterheléses vizsgálat, genetikai vizsgálat.

A CK érték magas lehet mind közvetlenül fizikai megterhelés után, mind nyugalomban a tünetekkel járó epizódok között is, A CK emelkedéshez másodlagosan társulhat az ASAT, ALAT emelkedése. Az izombiopsziás képen gyakran megjelenik a glikogén lerakódás.

Mi okozza a foszfoglicerát-mutáz deficienciát?

A betegséget a foszfoglicerát-mutáz enzimet kódoló gén hibái okozzák. A betegség autoszomális recesszív öröklésmenetet mutat, tehát két hibás allél szükséges a tünetek megjelenéséhez.

Ez az enzim a sejten belüli energiatermelésben vesz részt. Az enzim hibái ahhoz vezetnek, hogy a szervezet nem tud elég gyorsan cukrot előállítani az energiaraktárakból egy energiaigényes helyzetben (pl. testedzés), ezáltal csökken a sejten belüli energiaszint, ami egy biokémiailag kapcsolt folyamaton keresztül növeli a sejten belüli kalcium szintet. Az emelkedett kalciumszint vezet molekuláris szinten a betegség jellegzetes tünetéhez, a rhabdomyolysishez.

A betegség kimenetele

A jelenlegi ismereteink alapján a betegség nem rövidíti meg a várható élettartamot. Nagyon fontos a rhabdomyolysissel járó epizódok korai felismerése és kezelése, mivel emiatt szorulnak a betegek leggyakrabban kórházi kezelésre.

Hogyan kezelhető? 

Betegségspecifikus gyógyszeres kezelés jelenleg nem elérhető ebben a betegségben.

Nem gyógyszeres kezelés: a megerőltető testedzés előidézheti a rhabdomyolysist és myoglobinuriát, így ez feltétlenül kerülendő, viszont a rendszeres, nem túl intenzív mozgás végzése ajánlott.

Irodalom

Készítette: dr. Nagy Zsófia Flóra

2023. október 09.