Hipertiroid miopátia (HYPTM)

Mit kell tudni a hipertiroid miopátiaról?

A pajzsmirigy túlműködés (hipertireosis) az egész szervezetet érintő endokrinológiai betegség. Az izomrendszer is érintett lehet; a miopátia jelentése izombántalom. A miopátia általában már több hónapja fennálló hipertireosis után jelentkezik; a betegek 60-80%-ában1. Leggyakoribb 40 év körüli nőkben. Megfelelő kezelés mellett a tünetek visszafordíthatóak. 

Egyéb elnevezések:

Tireotoxikus miopátia, endokrin myopathia, hyperthyroid myiopathia

Milyen tünetekkel jár?

A betegség leggyakoribb velejárója az izomgyengeség és a kifejezett fáradékonyság. Az izomgyengeségben főként a csípő- és a combizomzat érintett. Az izomsorvadás nem jellemző, de egyes esetekben a vállövi izmok tömege csökkenhet. Izomfájdalom, izommerevség, izomgörcsök is előfordulhatnak. Lassulhat a reakcióidő. Jellegzetes tünetet alakíthat ki a szemmozgató és a szem körüli izmok érintettsége: a szemek kidüllednek, a szemhéjak nem képesek teljesen záródni. Súlyos esetben látászavar alakulhat ki.

Ritkábban az arc izmai, a nyelésben és a beszédben részt vevő izmok, és a légzőizmok is érintettek lehetnek. Súlyos esetben akut izomsejtpusztulás (rabdomiolízis) is felléphet. Ennek során több fehérje, köztük a mioglobin, kijut az izomsejtekből. A mioglobin a vesébe kerülve kiválasztódik, vöröses-barna színűre festi a vizeletet (mioglobinuria), és vesekárosító hatása van; így mihamarabbi orvosi beavatkozást igényel.

Ritka, de fontos tünet a tireotoxikus periódikus paralízis, mely hirtelen jelentkező, átmeneti, súlyos izomgyengeséggel járó rosszullétekben nyilvánul meg. Ezek a rosszullétek időnként ismétlődnek. Alacsony kálium-szinttel járnak, mely igen súlyos állapothoz is vezethet.

Mi okozza a hipertiroid miopátiat?

A hipertireózisban a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigyhormont, azaz tiroxint termel. Pontosan nem ismert, hogy a magas hormonszint milyen mechanizmus révén vezet miopátiahoz.  Hozzájárulhat a hipertireosisra jellemző fokozott anyagcsere (beleértve a fehérjék lebontását), a megnövekedett energiaigény és a nem hatékony energiafelhasználás.

A hipertireózisnak magának több oka is lehet, de leggyakrabban autoimmun folyamatról van szó (Basedow-kór). Ilyenkor az immunrendszer saját maga ellen indít be kóros védekező reakciót. A Basedow-kór (illetve az egyéb eredetű pajzsmirigy túlműködés) nem genetikai betegség, de előfordul családi halmozódás, így mindenképpen van genetikai hajlam a betegségre.

Hogyan kezelhető?

A kezelés a normális pajzsmirigyhormon-szint visszaállítása. Ez lehetséges gyógyszerrel, radiojód kezeléssel vagy műtéti pajzsmirigy kisebbítéssel. 

Folyamatban lévő kutatások:

Számos kutatás van folyamatban, melyeknek célja jobban megismerni a hipertiroid miopátia kialakulásának élettani és biokémiai hátterét.

További információért látogass el…: 

https://www.endokrinkozpont.hu/pajzsmirigy

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/pajzsmirigy-tulmukodes/77

Források:

1 Papanikolaou N, Perros P: An Unusual Presenting Symptom of Graves’ Disease: Myalgia. Eur Thyroid J 2012;1:274-276. doi: 10.1159/000343826

https://www.mda.org/disease/endocrine-myopathies/types/hyperthyroid-hypothyroid-myopathy

uptodate.com

2022. február 25.