Hipotiroid miopátia (HYPOTM)

Mit kell tudni a hipotiroid miopátiáról?

A hipotirroid miopátia (HypoM) a pajzsmirigy hormon hiánya által okozott, nem öröklődő izombetegség.

A hipotirroid miopátia előfordulása széles határok között mozog, a pajzsmirigy alulműködéssel rendelkezők 30-80%-a esetében jelentkezhet különböző mértékű izomgyengeség, izomfájdalom.

Egyéb elnevezések (megjegyzés: ez a rész a kereshetőség miatt is fontos!)

hypothyroid myopathia

Milyen tünetekkel jár?

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a csípők és esetenként a vállak izomzatának gyengesége, a meglassult reflexek. Néhányan feszességet és fájdalmas görcsölést éreznek izmaikban. Életveszélyes esetekben rabdomiolízis (a vázizmok hirtelen szétesése/bomlása) jelentkezik. A betegség ritkán az izmok megnagyobbodásával társuló izomgyengeséget okoz.

Mi okozza a hipotiroid miopátiát?

A pajzsmirigy hormonok (thyroxin) csökkent termelődése okozza a hipotiroid miopátiát. A pajzsmirigy hormontermelésének zavarát leggyakrabban autoimmun betegség okozza, melyben az immunrendszer tévesen a szervezet saját részei, ebben az esetben a pajzsmirigy ellen fordul és károsítja azt. Habár a hipotiroid miopátia nem egy öröklődő betegség, vannak olyan genetikai hajlamosító tényezők, amelyek növelik kialakulásának kockázatát.

A nem örökölt endokrin (hormonális) miopátiákat a pajzsmirigy hormonok többlete vagy hiánya okozza. A pajzsmirigy a hormonrendszer részét képező, hormon termelő szerv, melynek alulműködése hipotireosishoz és annak részét képező hipotiroid miopátiához vezet.

A betegség kimenetele

A betegség gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, amely a hiányzó mennyiségű pajzsmirigy hormon pótlásával teljes mértékben kezelhető, így nem csökkenti sem az életminőséget, sem az élettartamot.

Hogyan kezelhető?

Megfelelő ideig tartó fizioterápiával a betegek egy részénél izomerő növekedés érhető el. Mások esetében gyakran jól kezelhetők a tünetek gyógyszeresen, életmódváltással, illetve ortopédiai eszközökkel és légzőkészülékkel.

Nem a fizikai túlterhelés okozza a miopátiát, habár a mozgás/edzés bizonyos miopátiákon ronthat, amennyiben olyan géneltérés áll a hátterükben, ami megváltoztatja az izmok aktivitásra adott válaszát.

Gyógyszeres terápiák

A pajzsmirigy hormon szintje normális mértékűre emelhető gyógyszeres pótlással, szájon át szedhető hormonkészítménnyel.

2022. február 25.