Karnitin-palmitil-transferáz deficiencia (CPT)

Mit kell tudni a Karnitin palmitoil transzferáz II (CPT II ) hiányról?

Egyike azon izombetegségeknek, amelyben az energiatermeléshez szükséges tápanyagfeldolgozás, jelen esetben a zsírok feldolgozása akadályozott. 

A CPT II hiány egy lipid tárolási betegség, a mitokondriális hosszúláncú zsírsavak oxidációjának öröklött zavara. 

Az szervezetban az energiatermelés a mitokondriumokban történik. Az energiatermelés folyamatához szükséges az alapanyagok, például a hosszúláncú  zsírsavak bevitele a mitokondriumokba. Ez a bejutási folyamat karnitin segítségével, enzimatikus reakciókon keresztül történik, két CPT enzim segítségével. A CPT I és a CPT II. enzimek mindegyike alapvetően fontos a hosszúszénláncú zsírsavak sejtplazmából a mitokondriumokba történő bejuttatásához. 

A CPT II hiány, más néven miopátiás forma, sokkal gyakoribb, autoszómális recesszív módon öröklődik, a fehérjét kódoló gén az 1p32 lókuszon helyezkedik el.


A betegség pontos előfordulási gyakoriság nem ismert, de enyhe férfi túlsúly megfigyelhető.

Egyéb elnevezések 

karnitin palmitoil transzferáz 2 deficiencia, carnitin palmitoyltransferase 2 deficiency (CPTDII), karnitin anyagcsere zavar, hosszúszénláncú-zsírsav oxidációs zavar, lipid tárolási betegség

Milyen tünetekkel jár a CPT II. hiány?

Tünetek megjelenése 

Súlyos újszülöttkori formára jellemző a nagyfokú izomgyengeség, izomhipotónia, kardiomiopátia, arritmia, idegrendszeri görcsök és összetett kongenitális anomáliák (dizmorfiás arc, veseciszták, agyi fejlődési zavar). A túlélés rövid, néhány nap vagy maximum néhány hónap lehet..

Késői kezdetű forma gyermekkortól felnőttkorig, leggyakrabban a második, harmadik évtizedben jelentkezhet. A tünetek visszatérő mioglobinúria (rozsdaszínű vizelet, mely az izomszövet lebomlását jelzi) akár már gyermekkortól kezdődően mely általában hosszantartó, intenzív izommunka után jelenik meg, de provokálhatja stressz, menstruáció, hideg vagy meleg. Súlyos mioglobinúria akut veseelégtelenséget okozhat. A szérum CK érték kiugróan magas. Ugyancsak jelentkezhetnek izomfájdalmak, érzékenység, izommerevség  melyeket szintén triggerelhetnek a fenti provokáló tényezők.

Mi okozza a CPT II hiányt?

Oka egy genetikai hiba a karnitin palmitoil transzferáz 2 enzim működésében, mely normál esetben eljuttatja a zsír lebontása utáni anyagot az izomsejtből a mitochondriumba, ahol az energia termelése folyik. Autoszómális recesszív módon öröklődik (a hibás gén mindkét szülőben jelen van) , a gén az 1p32 kromoszóma lókuszon helyezkedik el.

A betegség kimenetele

Amennyiben az enzim teljes egészében hiányzik, úgy a progresszió gyors, mely már újszülött korban/ gyermekkorban halálhoz vezet. Amennyiben van valamennyi enzimaktivitás, az időszakos, eseti epizódok között nincs, vagy lassú a rosszabbodás, az izomerő megmarad.

Hogyan kezelhető? 

Nincs betegségspecifikus gyógyszeres terápia. 

Nem gyógyszeres kezelések: 

  • magas szénhidrát és alacsony zsírtartalmú diéta
  • gyakori étkezés / kevés egyszeri mennyiség / éhezés kerülése
  • tervezett fizikai aktivitás előtt extra szénhidrát bevitel
  • hosszantartó fizikai terhelés nem javasolt a rabdomiolízis veszélye miatt
  • mesterséges diétás édesítőszerek ronthatják a tüneteket

További információk.

Folyamatban lévő kutatások

Bezafibrate (koleszterin és triglicerid csökkentő hatóanyag): Francia munkacsoport tanulmányozta Párizsban, hogy vajon hatásos lehet-e a kezelés CPT 2 felnőttkori formában. További információ. )

Források:

https://omim.org/entry/255110?search=%22cpt%20deficiency%22&highlight=%22cpt%20deficiency%22#clinicalManagement

https://emedicine.medscape.com/article/1173338-overview#a8

https://www.uptodate.com/contents/specific-fatty-acid-oxidation-disorders?search=carnitine%20palmitoyl%20transferase%20ii%20deficiency&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1#H3220847698

Frigeni, M., Balakrishnan, B., Yin, X., Calderon, F. R. O., Mao, R., Pasquali, M., & Longo, N. (2017). Functional and molecular studies in primary carnitine deficiency. Human Mutation, 38(12), 1684–1699. doi:10.1002/humu.23315 

Készítette: dr. Merő Gabriella

2022. február 25.