Kongenitális (veleszületett) izomdisztrófia (CMD)

Mit kell tudni a kongenitális (veleszületett) izomdisztrófiákról?

A kongenitális (veleszületett)  izomdisztrófia (CMD)  az izomsorvadások azon csoportja, melynek tünetei már  születéskor vagy korai csecsemőkorban  jelentkeznek. Az izomdisztrófiák genetikailag meghatározott degeneratív betegségek, melyek elsősorban a vázizmokat érintik.

A CMD-k a  neuromuszkuláris megbetegedések nagyon ritka és meglehetősen heterogén csoportját alkotják.  Napjainkban a sokféle genetikai forma és az enyhébb lefolyású variánsok egyre bővülő ismerete alapján a definíciót a születés utáni első két évben jelentkező izomdisztrófiákra bővítették. A szérum kreatin-kináz (CK) koncentrációja általában, de nem minden esetben emelkedett, az izombiopszia jellemzően kóros eltéréseket mutat: kiterjedt fibrózist, izomrost károsodást és regenerációt, valamint a zsír- és kötőszövet felszaporodását.

Az előfordulási gyakoriság országonként, korcsoportonként, és betegségtípusonként változó, becsült előfordulás 0.99/100,000, de a valóságban lehet ennél magasabb, mert a nehéz diagnosztika miatt sok eset maradhat felderítetlen.

Egyéb elnevezések

Kongenitális izomdisztrófia, veleszületett izomgyengeség, veleszületett izomsorvadás, congenitalis izomdystrophia

Milyen tünetekkel jár?Jellemző tünetek a generalizált hipotónia („floppy baby”), fokozódó izomgyengeség, izomsorvadás, kórosan rögzült ízületek melyek végül ízületi kontraktúrákhoz vezetnek, beszűkült gerinc mozgás, meglassult motoros fejlődés továbbá néhány esetben etetési nehézség és légzészavar. Néhány CMD forma társulhat az agy szerkezeti rendellenességével, következményesen szellemi elmaradással. Ezen rendellenességeknek a súlyossága, tünetei és lefolyása nagyon eltérő lehet.

Tünetek
A merozin hiányos formákra (MDC1A) jellemző: veleszületett izomgyengeség, emelkedett szérum CK érték, koponya MR felvételen agyi fehérállományi károsodás előfordulhat. A tünetei megszületéstől fogva láthatók és a törzsközeli izomcsoportokban kifejezettebbek, de testszerte jelentős izomgyengeség és hipotónia van jelen. A vádlik lehetnek tömöttek. A mozgásfejlődés jelentősen késik, az érintett gyermekek általában megtanulnak ülni, de csak egy negyedük tanul meg önállóan járni. Az állapot hosszú ideig stagnál, de a gyengébb és hipotóniás izomzat miatt kialakuló ízületi kontraktúrák és gerincferdülés másodlagosan tovább rontja a mozgásképességet. Gyakran érintettek a légző izmok, emiatt a betegek non-invazív éjszakai légzéstámogatásra szorulhatnak. Jelentkezhet nyelészavar, félrenyelés következményes tüdőgyulladással tovább rontva a légzést. A koponya MRI felvételen lehet agyi fehérállományi eltérés, ritkán (10% alatt) társulhat értelmi elmaradással és az esetek kb. 20%-ban előfordulhat epilepszia is CMD-ban. Ritkán előfordul szívizom- illetve perifériás ideg érintettség is.
A betegek kb. 15-30 éves korig élnek, a halál oka leggyakrabban légzészavar.

A kollagenopátiákra jellemző: veleszületett izomgyengeség disztális túlsúllyal, laza ízületek, ízületi kontraktúrák, deformitások

Ullrich miopátia (UCMD): 1930-ban Ullrich írta le „kongenitális szklerotikus izomdisztrófia” néven, kollagén VI kapcsolt izomdisztrófia. Tünetei újszülöttkorban jelentkeznek: testszerte jelentkező izomgyengeség, veleszületett ízületi kontraktúrák a törzsközeli ízületekben, ferde nyak, gerincferdülés. Jellegzetességek: kerek arc ,csüngő alsó szemhéj, elálló fülek, a kötőszövet laza, az ízületek hyperflexibilisek. A bőrön lehetnek speciális eltérések mint pl: keloidképződés, hyperkeratosis. A betegek egy része nem tanul meg járni, vagy az idő előrehaladtával kerekesszékbe kerül.
A klinikai és szövettani kép gyakran Ehlers-Danlos szindrómához hasonlít, ami kötőszöveti betegség. A szérum CK normális, izom MRI a combizmokban mutathat eltérést.

Bethlem miopátia: 1976-ban írta le Bethlem holland orvos. Kollagén VI kapcsolt izomdisztrófia, enyhébb lefolyású, mint az UCMD. A tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek, újszülöttkorban az UCMD-hez hasonlóak. Az izomgyengeség lassan fokozódik, későbbi életkorban akár légzészavar, éjszakai légzéstámogatás szükségessége is jelentkezhet.

Disztroglikanopátiákra jellemző: izomgyengeség, szem szerkezeti eltérései, MRI felvételen agyi szürke- és fehérállományi fejlődési zavarok, kisagyi fejlődési zavarok.

Fukuyama féle CMD (FCMD): 1960-ban Fukuyama és munkatársai írták le „cerebromuszkuláris disztrófia” néven. Főleg Japánban fordul elő, itt a Duchenne féle izomdisztrófia után a második leggyakoribb izomdisztrófia. A betegségért felelős fukutin gén (2. táblázat) az α- disztroglikán glikolizációjában játszik szerepet, mely az agyban is fontos funkciót tölt be. A tünetek már a terhesség alatt, magzati korban a méhen belül kezdődhetnek, jellemző lehet a renyhe magzatmozgások észlelése. Két formája van, az újszülöttkori kezdetű merozin hiányos (merozin negatív) és a merozin pozitív forma. A merozin hiányos formában veleszületett izomgyengeség, agyi fejlődési rendellenesség, epilepszia, súlyos értelmi elmaradás, szem érintettség és nyelési nehezítettség jellemző. A merozin pozitív forma esetében nincsen szellemi elmaradás és agyi fejlődési rendellenesség, de a vázizomzat és a szívizomzat súlyosan érintett. Kardiomiopátia és szívelégtelenség alakulhat ki. Jellemző a miopátiás arc. Serdülőkorra gerincferdülés alakul ki, légzészavar jelenik meg, és a betegek elveszítik az önálló járóképességüket. A szérum CK érték emelkedett.

Izom-szem-agy betegség(MEB): 1977-ben írták le Satavuori és munkatársai Finnországban. Glikozilációs enzimet kódoló gén mutációja okozza (lásd 2. táblázat). Az újszülöttkori formában a nyak- és arcizmokat érintő súlyos izomgyengeség és a csökkent figyelmi működés jellemző. Az enyhébb lefolyású formákban súlyos rövidlátás (miópia) jellemző, de a látás kis fokban megmarad. Gyakori a jelentős értelmi elmaradás, a beszédfunkció megtartott és az önálló ülés is kialakul. Koponya MRI felvételen az agy szürkeállományának fejlődési zavara, a nagy mozgatópálya fejlődési zavara és vízfejűség is látható. Enyhébb formában az agytörzs érintett, kisagyi fejlődési zavar, epilepszia is társulhat.

Walker-Wartburg-szindróma: 1942-ben írta le a tüneteket Walker és 1978-ban tette hozzá a többi jellegzetességet Wartburg. Szintén egy glikozilációs enzimet kódoló gén mutációja okozza, mely az α- disztroglikán izomban és agyban betöltött szerepét károsítja (lásd 2. táblázat). A tünetek az újszülöttkori súlyos izomgyengeség, csökkent izomtömeg mellett a korai kontraktúrák megjelenése, a szem fejlődési zavarai (kisszeműség, hályog, látóideg fejlődési zavar, veleszületett zöldhályog szemgolyó megnagyobbodással), vakság, agyi fejlődési zavarok (szürke- és fehérállomány fejlődési zavarai, kisfejűség, kisagyi fejlődési zavar, vízfejűség, kérgestest fejlődési zavar/hiány), a nemi szervek fejlődési zavarai, táplálási nehezítettség. A szérum CK érték jelentősen emelkedett, az érintett betegek ritkán érik meg a 3 évest kort.

Egyéb szerkezeti fehérje károsodásával járó CMD- Rigid spine (merev gerinc) szindróma (RRS)
1973-ban írta le Dubowitz a betegség klinikai tüneteit, melyek általában 3-12 éves kor között jelennek meg. Jellemző a gerincferdülés, a háti- és nyaki izmok merevsége a hát feszítő izmainak kontraktúrájával, mely jellemző testtartást idéz elő. A járóképesség felnőttkorig megmarad. A térd, ritkán a temporomandibuláris (rágó) ízület és az ujjfeszítő izmok kontraktúrája is előfordul. A beszédben résztvevő izmok érintettsége miatt a beszédhang nazális színezetű (orrhangon beszélnek). A súlyos rövidülések miatt a testmagasság korátlag alatti, így el kell különíteni a törpenövéstől és még az Emery Dreifuss izomdisztrófiától is.

Mi okozza a CMD-t?

A CMD-kat az izomsejtek továbbá időnként a szem és az agy működéséhez nélkülözhetetlen fehérjéket kódoló gének hibája okozza.

A CMD-k eredeti osztályozása főként a központi idegrendszeri strukturális rendellenességek jelenlétén vagy hiányán alapult, amelyeket a koponya MRI felvételen vagy postmortem boncolás során észleltek. Napjainkban legalább 30 féle típusú congenitális izomdystrophiát ismerünk. A típusok csoportosítása ma már a háttérben felismert genetikai - és/vagy az izom patológiás eltérése alapján történik aszerint, hogy a hibásan termelődő fehérje hogyan hat az izomsejtekre. A fentiek ismeretében a számos alcsoport közül három fő alcsoport emelhető ki:

LAMA 2 génhez kötött (6q22-q23) Merosin deficiens CMD (MDC1A) vagy Lamininα2 CMD

Collagen VI deficiens (Ullrich CMD és Bethlem myopathia)

Dystroglycanopathiák (vagy a dystroglycant kódoló gén mutáció vagy a glikozilációs folyamatok zavara)

 1. táblázat: Csoportosítás formák szerint ( forrás: UpToDate)
Klasszikus CMD formák
Merosin hiányos CMD
-primer merosin hiány
- szekunder merosin hiány
Merozin pozitív CMD
-Klasszikus CMD megkülönböztető jellemzők nélkül
- „Rigid spine” szindróma
-Ullrich myopathia (UCMD)- CMD disztális hyperextensibilitással
-CMD mentális retardációval vagy érzékszervi rendellenességekkel
CMD központi idegrendszeri érintettséggel
-Fukuyama CMD
- Izom-szem-agy betegség(Muscle-eye-brain disease=MEB)
-Walker-Warburg szindróma (WWS)
 1. táblázat: Csoportosítás genetikai eltérés szerint

génfenotípus
Strukturális fehérjék defektusa
Merosin hiányos CMD (MDC1A) vagy Lamininα2 CMD
Kollagén VI deficiens disztrófiák

SEPN1-hez kötött myopathia (RSMD 1)


LMNA(laminin a/C) -hoz kötött disztrófia( LMNA-CMD)

Ryanodinhoz kötött CMD( RYR1-CMD)Integrin α7-hez kötött CMD

Integrin α9-hez kötött CMD

Megoconial típusú CMD


Disztroglikanopátiák


LAMA 2 (6q22-q23)
COL6A1, COL6A2 COL6A3SEPN1


LMNA


RYR1
SYNE1(nesprin1)

ITGA7

ITGA9

CHKB

POMT1POMT2

POMGNT1

FKNT


FKRPLARGE

ISPD GTDC2 TMEM5 B3GALNT2 POMK B3GNT1 GMPPB DAG1
DPM2 DPM3 SGK196


Klasszikus CMD

Klasszikus CMD proximális kontraktúrákkal és nagymértékű disztális „lazaság” (hyperlaxitás) Ullrich CMD-50%-ban AR Bethlem myopathia – AD
Klasszikus CMD „rigid spine”(merev gerinc) és korai légzészavar tüneteivel
Klasszikus CMD „ lehajtott fejjel” ( korai kezdetű Emerey-Dreifuss MD)
Klasszikus MD korai gerincferdüléssel CMD addukált hüvelykujjal

CMD axialis és proximális izomgyengeséggel
CMD disztális lazasággal és korai gerincferdülés
Mitokondriális CMD(CMDmt)
WWS,MEB,CMD szellemi fogyatékkal vagy anélkül,kisagyi érintettség,kisfejűség
WWS,MEB,CMD szellemi fogyatékkal vagy anélkül,kisagyi érintettség,kisfejűség

WWS,MEB,CMD szellemi fogyatékkal vagy anélkül
Fukuyama CMD,WWS, CMD szellemi fogyatékkal vagy anélkül
WWS,MEB,CMD szellemi fogyatékkal vagy anélkül, kisagyi érintettség, kisfejűség, LGMD
WWS,MEB,CMD szellemi fogyatékkal vagy anélkül +/- nagyagy fehérállomány fejlődési zavar(dysmyelinizáció)

WWS,MEB,LGMD WWS,MEB WWS,MEB WWS,MEB WWS,MEB WWS,MEB WWS,MEB CMD,LGMD szellemi fogyatékkal CMD szellemi fogyatékkal, epilepszia MEB

A betegség kimenetele

Az ide tartozó altípusok egy része egy éves kor alatt fatális kimenetelű, de súlyossági formától függően lehet kedvezőbb lefolyású is, a diagnosztizált esetek egy részében a gyermekek megélik a felnőttkort. Egyes esetekben a tünetek súlyossága állandó, de a legtöbb betegnél nagyon lassú enyhe romlás tapasztalható. Néhány esetben azonban javulás is megfigyelhető lehet.

Hogyan kezelhető? - folyamatban lévő kutatások

A kongenitális izomdisztrófiák esetében jelenleg nincs betegségspecifikus kezelés. Az elérhető molekuláris genetikai vizsgálatokkal manapság már az esetek kb 50-60 %-ban lehet igazolni a génmutációt. Az új generációs szekvenálást alkalmazó CMD panelek használata segít a diagnosztikában illetve segítségével újabb alcsoportok ismerhetők fel.

A következő hatásmechanizmusú kezelésekg eredményességét vizsgálták
 1. Anti-apoptotikus
  • hatás (megakadályozza a sejthalált, ezzel az izomszövet-vesztést)
  • omigapil (Ullrich CMD vagy MDC1A)
  • cyclosporin A (Ullrich CMD)
  • alacsony fehérjetartalmú diéta (Ullrich CMD)
 2. Anti-fibrotikus hatás
  • losartan: csökkenti a fibrózist és javítja a klinikumot MDC1A-ban
 3. Membrán stabilizáló hatás - állatkísérletes stádium - az
  • izomsejt membrán és az extracelluláris mátrix között teremt kapcsolatot
  • laminin 111 (laminin211 analóg) intramuszkuláris injekció
  • agrin (extracellularis mátrix protein)
 4. Génterápiás eljárások- jelenleg preklinikai kutatási fázisban vannak
  • Ullrich CMD domináns mutációja esetén a normális kollagén VI rostok visszaállítását érték el kísérletes körülmények között antisense oligonukleotid (ASO) alapú, allélspecifikus „silencing” technika alkalmazásával
  • MDC1A-ban szintén ASO alapú, exon skipping módszerrel értek el enyhe javulást egerekben
  • Gén „bejuttatás” AAV (adenovírushoz kötött) módszerrel (esetleg a dystroglykanopathiák esetében működhet, mert sem az UCMD sem az MDC1A esetében nem lehetséges az érintett génszakasz nagy mérete miatt)
  • CRISPR/Cas9 segítségével teljes LAMA2 fehérje tud termelődni mely az izomszövet regenerációját és funkció javulását eredményezi egerekben

A folyamatban lévő klinikai vizsgálatokról részletesen:
https://www.clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=Congenital+Muscular+Dystrophy&term=&cntry=&state=&city=&dist=

Nem gyógyszeres kezelések

 • alacsony fehérjetartalmú diéta (Ullrich CMD),
 • aktív fizikoterápia, gyógytorna, légzőtorna, deformitások passzív nyújtása,
 • sebészi korrekciók

További információért látogass el:

https://www.uptodate.com/contents/oculopharyngeal-distal-and-congenital-muscular-dystrophies?search=congenital%20muscular%20dystrophy&source=search_result&selectedTitle=1~23&usage_type=default&display_rank=1

Forrás: Aicardi’s Diseases of the Nervous System in Childhood 4th Edition Edited by Alexis Arzimanoglou with Anne O’Hare, Michael Johnston and Robert Ouvrier Chapter 26 1267-1269

Készítette: dr. Merő Gabriella

2022. február 25.