MELAS szindróma

Mit kell tudni a MELAS szindrómáról?

A MELAS szindróma egy a mitokondriumok működészavara által okozott, a sejtek csökkent energiatermelésére visszavezethető ideg és izomrendszert, valamint egyéb szervrendszereket érintő kórkép. 

A betegség előfordulását 1-9/100.000-re becsülik.

Egyéb elnevezések 

Mitochondrial encephalomyopathy, lactic acidosis and stroke-like episodes, vagyis mitokondriális enkefalomiopátia, laktátacidózis és sztrók szerű epizódok 

Milyen tünetekkel jár?

A MELAS szindróma tüneteit elsősorban az ideg és izomrendszeri tünetek dominálják. A tünetek egy része hirtelen fellépő, időnként fertőzéses betegséget követően kialakuló sztrók szerű tünetek, memória- és személyiségzavar, valamint hányásos periódusok formájában jelentkezik, azonban vannak olyan tünetek is melyek lassan alakulnak ki. 

A tünetekről bővebben

A tünetek a mitokondriális funkciózavar miatt bekövetkező szöveti laktát szint emelkedésével járó aerob metabolizmus zavarra, szöveti és sejtszintű energiahiányra vezethetők vissza, melyeket egyes esetekben stresszes állapotok (például fertőzéses megbetegedések) képesek provokálni. 

A károsodott sejtanyagcsere általában először az idegrendszer sejtjeit érinti ebben a betegségben, melyek közül a hirtelen fellépő sztrókra emlékeztető tünetek a leglátványosabbak. Egy ilyen epizód során számos tünet előfordulhat, többek között beszédzavar, féloldali végtaggyengeség, szemmozgás, látás és hallás zavar is. A tünetekkel MR vizsgálat során igazolt eltérések korrelálhatnak, azonban mint a tünetek egy része, az MR elváltozások is lehetnek csupán időszakosak. Szintén központi idegrendszeri megnyilvánulása a betegségnek a gyakori, migrén szerű fejfájás, és az időnként személyiség és memória zavarral járó globális agyi energiahiány, vagy ritka esetekben epilepszia. 

A perifériás idegek bántalma esetén érzészavar, zsibbadás vagy gyengeség is kialakulhat.

A betegség egyéb szervrendszereket is érinthet:

A gyomor-bélrendszeri izmok csökkent energia szintje miatt belek mozgásai nagy mértékben lelassulnak, gyakran has puffadást okozva. Szintén gyomor-bélrendszeri panaszként a hányásos periódusok is gyakoriak.

A fentebbi tünetek mellett fontos kiemelni, hogy a betegség fennállása esetén terhelést követő elhúzódó izomlázzal, izomgyengeséggel párosuló mitokondriális izombántalom (miopátia) is igen gyakori, melyre izombiopsziás vizsgálat, és a vérben jelenlévő kreatinin kináz, valamint ergometriás laktát szint mérés is segít következtetni. 

Mivel a betegség az egész testre hatással lehet, egyéb kevésbé szembetűnő eltérések is megfigyelhetőek, mint például cukorbetegség, alacsony termet. 

Mi okozza a MELAS szindrómát?

A tünetek hátterében a mitokondriális DNS részét képező gének mutációi állnak. Az esetek mintegy 80%-ában az MT-TL1 gén mutációi figyelhetőek meg, melyek közül az A3243G mutáció külön vizsgálatára is van lehetőség annak gyakorisága miatt. Az MT-TL1 gén mellett az esetek mintegy 10%- ában az MT-ND5 gén mutációi felelnek a betegség kialakulásáért, azonban ritka esetekben egyéb mitokondriális gének mutációi is felelhetnek a tünetek kialakulásáért.

A betegség maternálisan módon öröklődik.

Az okokról bővebben

A mitokondriális DNS- en kódolt gének mutációira visszavezethető MELAS szindróma esetén fontos kiemelni, hogy a sejtekben egyszerre több mitokondrium és többféle (jó és nem megfelelő energiatermeléssel bíró) mitokondriális DNS változat van jelen, így az egyes mutációk kifejeződése igen változatos lehet. Ha a sejteken belül a nem megfelelő energiatermeléssel járó mutációval rendelkező mtDNS aránya elér egy bizonyos küszöböt, akkor a tünetek különböző mértékben és minőségben, de meg fognak jelenni. Ezt nevezzük treshold effektusnak. Ezek az arányok testen belül eltérőek lehetnek, így egyes izomcsoportok vagy szervrendszerek érintettsége jelentősebb, míg másoké enyhébb lehet, azonban általános megfigyelés, hogy a tünetek elsősorban a legenergiaigényesebb szervekben mutatkoznak meg leggyakrabban. 

A betegség maternálisan öröklődik, azaz a betegséget okozó mutációt - amennyiben nem újonnan kialakult mutáció által alakult ki - az édesanyák tudják tovább örökíteni, azonban azt, hogy a mutáns és megfelelő energia termelést biztosító DNSmitokondriumok milyen arányban öröklődnek tovább, azaz hogy a betegség az utódokban is megfog-e jelenni, jelenleg nem tudjuk megbecsülni. 

A betegség kimenetele

A MELAS szindróma tünetei általában gyermek és serdülőkorban kezdődnek, de felnőttkori kezdet is előfordulhat. A betegség előrehaladtával az idegrendszeri tünetek romlanak. A tünetek súlyossága általában korrelál a jó és mutáns mitokondriumok arányával. Az energia termelésében gátolt mitokondriumok magas aránya általában súlyosabb klinikai képpel jár.

Hogyan kezelhető? 

A betegség kezelése általában erre specializált centrumban javasolt, ahol a betegség komplex ellátáshoz szükséges, több szakembert magába foglaló, általában genetikusból, neurológusból, belgyógyászból, endokrinológusból, gasztroenetrológusból, gyermekgyógyászból, fül-orr-gégészből, dietetikusból, gyógytornászból, rehabilitációs és egyéb szakemberből álló csapat rendelkezésre áll. Jelenleg betegséglefolyást módosító terápiák vagy MELAS szindrómára törzskönyvezett gyógyszer nem áll rendelkezésre, azonban számos tüneti terápia képes a tünetek egyénről egyénre eltérő szintű enyhítésére.

A legtöbb beteg számára az alábbi táplálékkiegészítőket tartalmazó, mitokondrialis funkciót segíteni célzó koktél alkalmazása mérlegelendő: koenzim Q10 (energiát szolgáltat, antioxidáns); L-­karnitin (a hosszú szénláncú zsírsavakat szállítja, a nem hasznosított anyagcsere termékeket megköti); tiamin (B1), mely a csökkentheti a laktát szintet; riboflavin (B2), nikotinamid (B3) és szelén mely növeli az energiatermelést; továbbá E­ és C­- vitamin, béta- karotin és liponsav mint antioxidáns. Emellett aerob tréning javasolt, mely az izmokban képes javítani a jó mitokondriumok arányát. 

A betegség fennállása esetén kiemelten fontos az akut súlyosbodások megfelelő kezelése, társbetegségek személyreszabott kezelése és egyes gyógyszerek (valproát, phenytoin, chloramphenicol, tetracyclin és egyes antipszichotikumok) kerülése, vagy fokozott elővigyázatossággal történő (sztatinok, metformin) alkalmazása.

Folyamatban lévő kutatások

Magyarországon jelenleg egy primer mitokondrialis betegségek izom tüneteinek enyhítésére fejlesztett, klinikai fázisban lévő szelektív PPAR­delta agonista szer klinikai vizsgálata zajlik a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében. Nemzetközi szinten olyan vizsgálatot is terveznek, melyek a vér-agy-gáton átjutó (Idebenone és L-arginin) szerek által a központi idegrendszeri tünetekre gyakorolt hatását célzott kivizsgálni.

További információért látogass el: 

Orphanet: MELAS

OTSZ Online - A mitochondrialis betegségek diagnosztikai és kezelési lehetőségei 2021-ben

MELAS Syndrome - NORD (National Organization for Rare Disorders) (rarediseases.org)

Mitochondrial encephalomyopathy, lactic acidosis, and stroke-like episodes: MedlinePlus Genetics

MELAS - GeneReviews® - NCBI Bookshelf (nih.gov)

Készítette: dr. Jimoh Idris János

2022. február 25.