MERFF szindróma

Mit kell tudni a myoclonus epilepsy with ragged red fibers (MERRF) nevű betegségről?

A MERRF a mitokondriális miopátiák közé tartozó veleszületett izmokat is érintő betegség. A mitokondriális miopátiákban a sejt egyik része: a mitokondrium betegszik meg. A mitokondrium feladata az, hogy a sejt számára energia biztosítson, olyan, mint egy kis erőmű. A sejten belüli a mitokodriumok száma eltérő lehet, baj akkor van, ha rosszul működnek vagy kevesebb van belőlük, mint szükséges. A MERRF-ben megbetegszik az izom és gyenge lesz, és az agy, ennek tünete az epilepszia.

Általában a mitokondriális betegségekről

A mitokondriális betegségek közül azok, amikben az izom is beteg a mitokondriális miopátia nevet kapták, ami annyit tesz, izombetegség (mio=izom, pátia=betegség; görögül).  Ha az izom mellett az idegrendszer is beteg, akkor mitokondriális enkefalomiopátiáról (enkefalo az agyra vonatkozik) beszélünk. A MERFF az utóbbi csoportba tartozik.

A mitokondriális betegségek alapja az energiahiány, ami a szabadgyökök elszaporodásához, és laktát emelkedéshez, így tehát laktát okozta acidózishoz (a vér savas kémhatása) vezet. Ezek a ez eltérések sok szervet érinthetnek. Ahol nagy az energiaigény, mint pl. az agy, szív, vázizom, ott súlyosabbak lesznek a tünetek is. Minimum két szerv érintettsége fennáll a mitokondriális betegségekben, az egyes betegségekben és az egyes betegekben az érintett szervek és a súlyosság is eltérő lehet.

Gyakoriság, előfordulás

A MERFF pontos gyakorisága nem ismert. A mitokondriális miopátiák elég gyakoriak, a leggyakoribb örökölt anyagcsere betegségek között tartjuk számon. Az enkefalomiopátiák, mely csoportba a MERFF is tartozik, előfordulása hat éves kor alatt 1:11000. A mitokondriális DNS hibájából adódó betegségek előfordulása 1:5000. (A nukleáris azaz sejtmag DNS-ben kódolt betegségeké 1:35000).

Egyéb elnevezések

MERRF, Fukuhara szindróma, myoclonic vagy myoclonus epilepsy associated with ragged red fibers, vagy myoencephalopathy ragged red fiber disease

A MERRF kifejezés
A MERRF kifejezés (azaz myoclonus epilepsy with ragged red fibers) szó szerint azt jelenti, mioklónus epilepszia vörös felszakadozott rostokkal. A mioklónus epilepszia egy olyan epilepsziára utal, melyben egyszeri izomrándulások jellemzőek, míg a vörös felszakadozott izomrostok a beteg izom szövettani leletét jellemzik. 

Milyen tünetekkel jár?

Gyermekkorban, általában a mozgásfejlődés befejeződése után indul, de kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban is kezdődhet. A tünetek kezdete és a progresszió súlyossága is eltérő lehet.

Az idegrendszer és az izom is beteg, de ezen kívül szív, máj, vese, szem, bélrendszer érintettség is előfordulhat.

A tünetek:

 • mioklónusok
 • epilepsziás görcsök
 • ataxia, egyensúlyzavar
 • miopátia és következményes izomgyengeség
 • halláskárosodás
 • látászavar
 • szívbetegség
 • diabétesz
 • a súlyfejlődés elmaradása
 • alacsonynövés
A tünetekről bővebben

A legjellemzőbb tünetek a mioklónusok, azaz az egyes izmok hirtelen, akaratlan összerándulása, az epilepsziás görcsök, az ataxia, vagyis összerendezetlen mozgás koordináció, és az izomgyengeség. Más szervek is megbetegedhetnek, szívelégtelenség és ún. kardiomiopátia, azaz szívizom gyengeség alakulhat ki. Jellemző a végtagok túlzott feszessége, azaz a spaszticitás. A látás is károsodhat, melynek oka, hogy a szivárványhártya sejtjei elhalnak.

Az egyes szervek tünetei:

Idegrendszeri tünetek: első tünet a mioklónus, amit generalizált görcsök követnek, epilepszia alakul ki. Elmaradhat a mozgás, beszéd, valamint a kognitív fejlődés is. Halláscsökkenés, siketség, ataxia, demencia, látászavar, egyensúly problémák, fiatalon, 40 éves kor előtt jelentkező agyérgörcs (stroke) léphet fel. A környéki idegek károsodása miatt a végtagokban hangyamászás, vagy égő érzés jelenik meg. 

A szívben kardiomiopátia, szívritmuszavar és ingerületvezetési blokk (pl. Wolff-Parkinson-White szindróma) alakulhat ki.

Zsírmáj alakulhat ki, ritkán májelégtelenség lép fel (mtDNS depléciós szindrómában kisdedeknél). 

A vesében egy Fanconi szindróma nevű betegség alakulhat ki, ami az olyan létfontosságú ionok elvesztéséhez vezet, mint nátrium és a kálium. Nefrózis szindróma a konezimQ10 defektusos kisdedeknél lép fel. 

A szem esetében a szemizmok bénulása alakulhat ki, mely miatt nem mozog a szemgolyó, lóghat a szemhéj. A retina (retinitis pigmentosa) vagy a látóidegfő (optikus atrófia) megbetegedése, vagy kialakuló szürkehályog miatt látásgyengülés, vakság alakulhat ki.

A vázizom betegsége következtében gyengeség, izomgörcsök lépnek fel, a betegek nem bírják fizikai terhelést, és az izom lebomlásából származó fehérje, az ún. mioglobin megjelenik a vizeletben. A beteg izmai sorvadnak, atrófiásak, és a vérben megemelkedik a kreatin kináz nevű fehérje.

Mit is jelent az, hogy a betegek nem bírják a fizikai terhelést?

Az angol ezt exercise intolerance-nak, azaz edzési intoleranciának nevezi. Ez azt jelenti, hogy fizikai terhelésre kifejezett fáradtság, kimerültség jelentkezik. Van, akinél ezt testedzés váltja csak ki, mások esetében már az olyan egyszerű feladatok is fáradtsághoz vezetnek, mint felmenni a lépcsőn, vagy felemelni egy dobozt. Ezt fájdalom, izomgörcs is kísérheti.

 A bélrendszer betegségének tünetei a nyelési nehezítettség, hányás, telítettség érzés, idült, állandó hasmenés, de akár bélelzáródás is lehetséges. A hasnyálmirigy károsodása miatt cukorbetegség alakul ki. 

Jóindulatú tumorok, ún. lipomák is kialakulhatnak, főleg a nyakon.

A vérben felszaporodó laktát, laktát acidózist (savas vér kémhatást) okozhat, ennek tünetei a hányás, hasi fájdalom, étvágytalanság, aluszékonyság, fáradékonyság, gyorsabb légzés, ún. tachypnoe. 

A mitokondriális miopátia tünetei stresszhelyzetekben, mint műtét, altatás, éhezés, fizikai aktivitás, fertőzés súlyosbodhatnak. 

Mi okozza a MERFF-et?

A mitokondriális miopátiákban a sejtben lévő mitokondriumot felépítő fehérjék genetikai kódja károsodik. Ez a genetikai kód részben a sejtmagban, részben magában a mitokondriumban foglal helyet. 

A MERFF esetében a mitokondriumban kódolt DNS károsodik. A leggyakrabban az MT-TK gén mutációja okozza, ritkábban az MT-TL1, MT-TH, és MT-TS1 géneké, utóbbiak esetében egyéb mitokondriális betegség tünetei is megjelennek. 

Az okokról bővebben

A sejtmagban lévő örökítő anyagot fele-fele arányban mindkét szülőtől örököljük, míg a mitokondriumban tárolt genetikai kódot kizárólag csak az édesanyánktól. Azonban az is lehetséges, hogy nem örökölt, hanem új genetikai hiba alakul ki, ebben az esetben a felmenők egészségesek. Amennyiben viszont örökletes genetikai hibáról beszélünk, a tünetek az egyes családtagok közt eltérőek lehetnek. 

A MERFF-et okozó gének feladata a transzfer RNS nevű molekulák kódolása. Ezek a DNS-sel rokon molekulák, melyek a fehérjék felépítéséhez szükséges genetikai kódot szállítják a DNS-től a fehérje előállítás helyszínére. Jelen esetben a mitokondriumban zajló energiaképző folyamat, az oxidatív foszforiláció fehérjéinek előállításához szükséges információátadás sérül. Így a fehérjék elkészítése elmarad, ami miatt az oxigén felhasználásával járó energiatermelés is. A nagy energiaigényű szervek lesznek leginkább érintettek, úgy mint az agy, és a vázizmok. 

Hogyan kezelhető? 

Gyógyszeres terápiák: a mitkondriális betegségeknek nincs célzott gyógyszeres kezelése.

Nem gyógyszeres kezelések

Mivel a MERFF-nek nincs specifikus kezelése, a mitokondriális betegségekben adott életviteli tanácsok, étrend kiegészítők itt is használatosak. Az egyes szervek megbetegedésénél az adott eltérést tudjuk gyógyszeresen befolyásolni, pl. epilepszia esetén antiepileptikumok, vagy szívbetegségben kardiológiai szerek adhatóak. Gyakran pont ezek a gyógyszeresen befolyásolható eltérések okozhatnak életveszélyes szövődményeket, ezért is fontos a betegek közös gondozása az egyes szakterületek specialistáival.

Tünetenként:

Ataxia, mozgászavar, gyengeség: a betegeknek segéd eszközökre lehet szüksége, mint pl. járókeret, kerekesszék, stb.

Légzészavar: a légzőizmok gyengesége is kialakulhat, de emellett akár az agyi légzésszabályozás is károsodhat. Oxigén adása, vagy éjszakai, esetleg folyamatos légzéstámogatás, lélegeztetés válhat szükségessé. Rendszeres tüdőgyógyászati kontroll szükséges légzési nehezítettség, reggeli fejfájás esetén.

Kardiológiai problémák: ingerületvezetési blokkban pacemaker, azaz ritmusszabályozó beültetésére lehet szükség. A szívizom gyengeségére célzott kardiológiai szerek adhatók. Rendszeres kardiológiai felülvizsgálat ajánlott.  

Fejlődési elmaradás: megjelenhet a motoros mérföldkövek elmaradásában, megkésett beszédfejlődésben, tanulási nehezítettségben. Korai fejlesztés, gyógypedagógiai, gyógytornász segítség, logopédiai gondozás segíthet a fejlődésben. A gyermekek SNI (sajátos nevelési igény) státuszt igényelhetnek a közoktatásban.

Epilepszia esetén antiepileptikumok adására van szükség.

Látászavar: amennyiben a szemhéjak csüngése okozza a problémát, korrekciós műtét a megoldás. Mivel ez és a szemmozgató izmok bénulása kisdedeknél az agyi képfeldolgozást is rontja, fontos a rendszeres szemészeti kontroll és az időben elvégzett műtét.

Halláskárosodás: hallókészülék segíthet.

Étrend kiegészítés: a cél a sejtek energiahiányának pótlása ún. alternatív anyagcsere út mentén. Erre lehetőség:

 • kreatin: az ATP nevű energiaforrás raktára kreatinfoszfát vegyületként. 
 • karnitin: az ATP képzés hatékonyságát javítja a mitokondriumnak szükséges anyagok szállításával. L-karnitin formában kapható.
 • koenzim Q10: az elektrontranszport nevű mitokondriális energia folyamat fontos fehérjéje, mely oxigén segítségével ATP-t termel. 

Általában mindhárom molekula adása javasolt a mitokondriális betegeknek. 

Folyamatban lévő kutatások

2009. óta folynak kutatások a mitokondriális betegségek génterápiájára, más kutatások a mitokondriumban fellépő működési zavarok javításának, hiányzó fehérjék pótlásának, vagy alternatív energiatermelő útvonalak felhasználásának irányában folynak.

2017. -ben ért véget a cysteamine bitartrate elhúzódó hatású (RP103) nevű gyógyszer hatását vizsgáló study. 22 mitokondriális beteg gyermek bevonásával készült. Az eredmények még nem ismertek.

További információért látogass el…: 

United Mitochondrial Disease Foundation:  https://www.umdf.org/

Forrás:

https://medlineplus.gov/genetics/condition/myoclonic-epilepsy-with-ragged-red-fibers/

https://rarediseases.org/rare-diseases/merrf-syndrome/

https://www.mda.org/disease/mitochondrial-myopathies/types

Készítette: dr. Dobner Sarolta

2022. február 25.