Miotubuláris Miopátia/Centronukleáris Miopátia (MTM vagy CNM)

Mit kell tudni a centronukleáris miopátiákról? 

Ez a betegségcsoport ritka, öröklődő polimiopátia, a test számos izomcsoportját érinti. A centronukleáris miopátiák közös jellemzője, hogy a sejtmag az izomrostok közepén helyezkedik el, nem a szélén (a periférián), és a normálisnál nagyobb méretűek,illetve az egyéb sejtszervecskék helyzete is abnormális. 

Több klinikai megjelenési formája létezik attól függően, hogy melyik gén áll a betegség hátterében (MTM1, DNM2, BIN1, RYR1). Öröklődése – érintett géntől függően - lehet X kromoszómához kötött, autoszomális recesszív vagy autoszomális domináns. Legsúlyosabb és egyben leggyakoribb formája az X-hez kötött miotubuláris miopátia (X-MTM), itt ezt a betegséget mutatjuk be részletesebben. 

Egyéb centronukleáis miopátiák leírása itt
Az autoszomálisan öröklődő formák kevésbé súlyosak, mint az X kromoszómához kötött forma. A megjelenő tünetek nagyon változatosak. Ezek a formák egyaránt érintik mindkét nemet és lehet domináns vagy recesszív az öröklődésük, összesen eddig 8 különböző gént ismernek, melyek patogén variánsai a betegség hátterében állhatnak.

Az X-MTM hátterében a myotubularint kódoló MTM-1 gén patogén variánsai állnak. Az X-MTM-ben érintett fiú csecsemők tünetei már születéskor nyilvánvalóak, hipotónia és a légzőizmok gyengesége jellemző. Mesterséges lélegeztetés nélkül az érintett csecsemők többnyire nem maradnának életben. Folyamatos mesterséges lélegeztetés mellett a betegek egy része megéri a felnőttkort. X-MTM-ben érintetteknél az izomgyengeség mellett egyéb problémák is felléphetnek, mint pl. májbetegségek, vérszegénység, vagy egyéb vérképzőrendszeri betegségek Ezek közül a máj érintettsége a legfontosabb, mely génterápiás próbálkozások szempotjából is jelentős (halálos) komplikációkat okozhat. 

Gyakoriság, előfordulás

Az X-MTM gyakorisága világszerte kb. 17:1.000.000 élveszületett csecsemő. Európában, az USA-ban, Japánban és Ausztráliában összesen jelenleg kb. 4-5000 beteg él különböző centronukleáris miopátiával. 

Egyéb elnevezések 

CNM, MTMX, X-hez kapcsolt centronukleáris miopátia (X-linked centronuclear myopathy), XLMTM, XMTM

Milyen tünetekkel jár?

Az X-MTM elsősorban a vázizmokat érinti, és szinte kizárólag fiú csecsemőknél jelenik meg. Jellemző az izomgyengeség (miopátia), a csökkent izomtónus (hipotónia), melyek születéskor nyilvánvalóak. Mikroszkóp alatt vizsgálva az izomrostok kicsik és fejletlenek. Az érintettek motoros fejlődése elmarad, gyakori a nyelési probléma, illetve mesterséges lélegeztetésre szorulnak, mely lehet éjszakai nem-invazív légzéstámogatás vagy súlyosabb esetben folyamatos, invazív vagy nem-invazív lélegeztetés. Gyakori a szemmozgató izmok gyengesége (ophtalmoplegia), az egyéb arcizmok gyengesége és a reflexek hiánya (areflexia) is.

Mi okozza a X-MTM-át?

Az X-MTM-t az MTM1 gén hibája okzza. Az MTM1 gén a miotubularin enzimet kódolja, melynek az izomsejtek kialakulásában és fenntartásában van szerepe. Így az MTM1 gén hibája miatt a keletkező izomrostok hibás szerkezetűek, mely izomgyengeséghez és a betegség egyéb tüneteihez vezet. 

Genetika részletesebben
Az X-MTM hátterében az MTM1 gén áll, mely a miotubularint kódolja. A miotubularin egy endoszomális foszfatáz enzim, mely jelátvivő lipid molekulákról távolít el foszfát csoportokat (azaz defoszforizál). Hibás működése így jelátvivő mechanizmusokat zavar meg. Az MTM1 számos patogén variánsa ismert, mutációtól függően lehet a betegség súlyosabb vagy enyhébb megjelenésű.

A betegség kimenetele

Az X-MTM prognózisa kedvezőtlen. X-MTM-ben érintetteknél az izomgyengeség gyakran a csontfejlődést is megzavarja, ami a csontok törékenységéhez, gerincferdüléshez (scoliosis) és ízületi kontraktúrákhoz vezet. Az érintetteknek gyakran nagy méretű a feje, hosszúkás arccal. Szintén jellemző az SMA-s betegeknél is ismert „gótikus” szájpadlás. Gyakran előfordul visszatérő fül- és légúti fertőzés, rohamok és májbetegség, mely utóbbi életveszélyes belső vérzéshez is vezethet. A légzőizmok gyengesége miatt sok érintett kora gyermekkorban elhuny, azonban vannak, akik megérik a felnőttkort. 

A betegek kb. ötöde enyhébb tüneteket mutat és akár járóképes is lehet.

Hogyan kezelhető? 

Gyógyszeres terápiák

A miaszténia grávisz kezeléséből ismert piridosztigmin valamennyit javít a betegség tünetein egyes betegeknél. Ezen kívül klinikai kísérletek folynak.

Nem gyógyszeres kezelések

A fizioterápia mellett kiemelten fontos a légzéstámogatás, illetve a mesterséges táplálás. 

Folyamatban lévő kutatások

Jelenleg három különböző kezeléssel is folynak klinikai vizsgálatok: egy klasszikus adeno-asszociált vírus (AAV) alapú génterápiás megközelítés a hibás MTM1 gént juttatja be a páciensekbe. Emellett a dynamin 2 fehérjét kódoló DNM2 gén gátlásával próbálnak eredményt elérni. A DNM2 gén gátlását antisense oligonukleotid segítségével, vagy a korábbról már ismert mellrák gyógyszer, a tamoxifen segítségével próbálják elérni.

A génterápiás kísérletek az ASPIRO kísérlet keretein belül zajlanak. Eredetileg intramuszkulárisan adták be állatkísérletekben, a klinikai kísérlet során intravénásan juttatják be a gyógyszert. A kísérlet első fázisában nagy dózisban juttatták be a gyógyszert, mely a világszerte kezelt 24 betegből 3-nál halálos kimenetelű komplikációval végződött (gasztrointesztinális vérzés, májelégtelenség, szepszis). Ezt követően további hat beteget kezeltek egy csökkentett dózissal, azonban közülük is egy beteg életét vesztette a kezelést követően (ennek pontos okát, körülményeit jelenleg is vizsgálják). A többi betegnél jelentős javulás következett be mind a motoros, mind a tüdő funkció területén. Az ASPIRO kísérletet a bekövetkezett halálesetek miatt egyelőre szüneteltetik.

A DNM2 gátló DYN101 oligonucleotiddal 2020-ban kezdődtek klinikai kísérletek (‘Unite-CNM’ (DYN101-C101). Megfigyelték ugyanis, hogy XLMTM betegeknél a DNM2 gén kifejeződése fokozott. ASO-val történő csökkentése a tünetek javulását eredményezte állatmodellben. A DYN101 gátlása nemcsak az X-MTM, hanem egyéb centronukleáris miopátiák esetében is hatékony lehet. 

A Tamoxifen egy re-allokált gyógyszer, melyet egyéb kórképek esetében máris alkalmaznak gyermekeknél is. Biztonságossági profilja kedvező. A 2021-es év folyamán Kanadában, majd ezt követően 2022-ben az Egyesült Királyságban nyílik klinikai vizsgálat X-MTM páciensek kezelésére. A gyógyszer feltehetőleg a DNM2 gátlásán keresztül hat. 

Betegszervezetek

https://myotubulartrust.org/

http://www.mtm-cnm.org/

Források, kiegészítő információk

https://rarediseases.org/rare-diseases/x-linked-myotubular-myopathy/#general-discussion

Claeys, K.G. (2020), Congenital myopathies: an update. Dev Med Child Neurol, 62: 297-302. https://doi.org/10.1111/dmcn.14365 

Gómez-Oca, R.; Cowling, B.S.; Laporte, J. Common Pathogenic Mechanisms in Centronuclear and Myotubular Myopathies and Latest Treatment Advances. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 11377. https://doi.org/10.3390/ijms222111377 

MedlinePlus. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); X-linked myotubular myopathy, updated 29 June 2021. https://medlineplus.gov/genetics/condition/x-linked-myotubular-myopathy/  

Michael W. Lawlor, James J. Dowling: X-linked myotubular myopathy, Neuromuscular Disorders, Volume 31, Issue 10, 2021, Pages 1004-1012, ISSN 0960-8966, https://doi.org/10.1016/j.nmd.2021.08.003

https://myotubulartrust.org/tamoxifen-clinical-trial-for-x-linked-myotubular-myopathy-is-given-the-green-light-by-uk-regulator/ 

https://www.dynacure.com/dynacure-announces-first-patient-dosed-in-phase-1-2-unite-cnm-study-of-dyn101-for-the-treatment-of-myotubular-and-centronuclear-myopathies-cnm/

Készítette: dr. Szabó-Taylor Katalin

2022. február 25.