Periódikus paralízis (PP)

Mit kell tudni a Periodikus paralízisről?

A periodikus paralízis (PP) az izomban lévő ioncsatornák ritka genetikai betegsége. Hirtelen kialakuló, átmeneti (általában rövid ideig tartó) izomgyengeség jelentkezik, izommerevséggel vagy bénulással kísérve. Lehet az egész test vagy egy-két végtag is érintett egyszerre. Több különböző formája ismert. Az izmok átmeneti működési zavarát valamelyik ioncsatorna működésének zavara okozza. 

Gyakoriság, előfordulás: az USÁ-ban 3 PP-s beteg jut 200 000 emberre. A hipokalémiás PP gyakorisága 1:100 000 fő. Férfiakban gyakoribb, 3-4x gyakrabban fordul elő, mint nőkben. 

Milyen tünetekkel jár?

A tünetek a PP formájától függenek, ahogy a megjelenés időpontja is. A tünetek indulhatnak gyermek vagy felnőttkorban is.  A tünetek súlyossága, hossza és az epizódok gyakorisága is eltérő lehet. Bizonyos formákban az idő előrehaladtával az epizódok ritkulnak, más formákban tartós izomgyengeség alakulhat ki. 

A tünetek általánosságban:  

 • Epizódokban jelentkező izomgyengeség, (hossza pár perctől napokig tarthat) 
 • Izommunka után jelentkező izomfájdalom 
 • Izomgörcs
 • Zsibbadás érzés, égő fájdalom 
 • Az idő előrehaladtával tartós gyengeség alakulhat ki
 • Az epizódokat a kiváltó trigger, a súlyosság mértéke és hossza jellemzi.  
Tünetekről bővebben

Gyakran valamilyen kiváltó ok (trigger) miatt jelenik meg a gyengeség. Ilyen trigger lehet a megterhelő izommunka, a hideg vagy meleg, a stressz, a túl sok vagy túl kevés kálium bevitele, az edzés utáni pihenés, a reggeli ébredés, vagy az alkoholfogyasztás. Az eltérő csatorna- károsodásoknak eltérő triggerei lehetnek. A tünetek súlyossága (enyhe-súlyos) és hossza (percek-napok) is a periodikus paralízis formájától, a károsodott ioncsatornától függ. 

Formái:

Hipokalémiás PP (alacsony kálium szinttel járó forma): a keringő vér alacsony káliumszintje váltja ki az epizódot, de triggerelheti megerőltető izommunka, magas szénhidrát vagy keményítő tartalmú élelmiszer fogyasztása, stressz, alacsony hőmérséklet, hideg, és néhány gyógyszer is. Ez a PP leggyakoribb formája. Általában késő gyermekkorban, tizenévesen indul (5-35 éves kor között). A vázizom gyengesége néhány órán át, max egy napig tart. Általában éjszaka, vagy reggeli órákban jelentkezik. A legsúlyosabb epizódok alatt teljes a bénulás, a beteg egyáltalán nem tud mozogni. 50 éves kor felett állandósulhat a gyengeség amely főleg a csípő és combizmokban jelentkezik és fokozatosan romlik. 

Hiperkalémiás PP (magas kálium szinttel járó forma): itt a vér magas káliumszintje okozza a gyengeséget, de a megerőltető izommunka, az éhezés, a stressz, a hideg levegő, és bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a bénulásos epizódot. Tízéves kor körül indul, a vázizom gyengesége 30 perctől 4 órán át tarthat. Gyakoriak az epizódok, de kevésbé súlyosak. Idővel az epizódok megritkulnak, ugyanakkor tartós, fokozatosan romló izomgyengeség alakulhat ki. 

Normokalémiás PP a hiperkalémiás PP egyik variánsa, itt a betegek káliumszintje nem változik izomterhelésben, de kálium adására gyengeség jelentkezik. A károsodott gén is ugyanaz, mint a hiperkalémiás formában. 

Tireotoxikus PP (pajzsmirigy túlműködés okozta PP). A kiváltó ok ebben a formában a magas pajzsmirigy hormonszint. A kórállapotot a  pajzsmirigy túlműködés egyéb tünetei is jellemzik, mint szapora szívverés, hasmenés, fogyás, nyugtalanság stb.  A panaszokat ebben a formában is triggerelheti az izommunka, a magas szénhidrát tartalmú étel, és a stressz. Főleg férfiakban fordul elő, illetve ázsiai származás esetén. 20-40 éves kor között indul. Gyakorisága változó: évi egy-két epizódtól akár heti egy-két epizódig. Néhány esetben, a betegség indulásakor csak a PP tünetei jelentkeznek, pajzsmirigy túlműködés jelei nélkül.  

Andersen-Tawil szindróma: az epizódokat a káliumszint hirtelen változása, emelkedése vagy csökkenése okozza. Az izommunka, a stressz és bizonyos gyógyszerek  ebben a formában is paralízist válthatnak ki. Ebben a formában a beteg arcvonásai jellegzetesek: széles homlok, távol ülő szemek, alacsonyan ülő fülek és kicsi áll jellemző. Ebben a formában a vázizmok mellett a szívizom is érintett, emiatt ez a legveszélyesebb forma. A tünetek 18 éves kor előtt jelentkeznek. Az epizódok hossza egy-36 óra közötti. Szívritmuszavart okozhat a szívizom érintettsége miatt.

Paramiotónia congenita (PMC) esetén izommerevséggel járó rohamok, epizódok jelentkeznek aktivitás, edzés vagy hideg következtében. Általában a terhelést követően jelentkezik az izommerevség, de néhány típusánál már edzés közben. Kálium-érzékeny és hipokalémiás formája is van. A betegség hátterében a nátrium csatorna károsodása áll. Más PP formákkal együtt vagy önállóan jelentkezik, leggyakrabban a hiperkalémiás formához társultan.

Kálium-függő miotónia esetén a kálium bevitel váltja ki az izommerevséget. Gyengeség ebben a formában nem alakul ki. Három formája van. Miotónia fluctuans esetén terhelés kapcsán rövid rohamokban jelentkezik enyhe merevség az izmokban. Miotónia permanens formájában a folyamatosan, súlyos izommerevség alakul ki terhelésre vagy magas kálium tartalmú étel bevitelekor. Az acetazolamid-érzékeny miotóniát fájdalmas izommerevség jellemzi, kidolgozott a betegek izomzata.

Mi okozza a periódikus paralízist?

Mindegyik formáját egy-egy génben történt mutáció okozza. A génhiba egy-egy ioncsatorna károsodásához vezet. A sejtmembránban lévő ioncsatornák szabályozzák az izomösszehúzódáshoz szükséges ionok, mint nátrium, kálium, kalcium áramlását a sejtekbe, és kifelé is. Minden sejtet sejtmembrán vesz körül, hogy védje a sejtet, sejtrészecskéket a „külvilágtól”. 

Hipokalémiás PP-t a CACNA1S és az SCN4A gén mutációi, míg a hiperkalémiás formát csak a SCN4A gén hibája okozza, a tireotoxikus forma genetikai oka nem ismert. A KCNJ2 gén károsodása áll az Andersen-Tawil szindróma hátterében.

Bővebben a periódikus paralízisről

Izomösszehúzódáskor az idegsejt kémiai ingert küld az izomnak, ez az izomfalban megnyit egy ioncsatornát és nátrium áramlik a sejtbe. A sejten belül elektromos változás (kation többlet) jön létre, töltés hullám fut végig az izomroston. Emiatt a kalcium szabadul fel a sejten belüli raktárakból, az izomrost összehúzódik. A kálium csatorna megnyílásával a kálium kiáramlik a sejtből, és az egész izom összehúzódik. A PP-ben ioncsatorna károsodás miatt ez a folyamat valamilyen ponton megszakad, emiatt vagy már összehúzódni sem tud az izom, vagy elernyedni nem tud.

Több gén mutációja okozhatja, mely eltérő ioncsatornát kódol, mint nátrium, kálium, kalcium csatornát. Nem minden PP-nak ismert a genetikai háttere. 

A legtöbb forma autoszómális domináns módon öröklődik, egyik szülő érintett, egy kóros gén öröklése már megbetegedést okoz. 

A betegség kimenetele

Jó prognózisú betegség, de bizonyos formákban az izomgyengeség állandósulhat, és fokozatosan romolhat. Az epizódok ioncsatorna hibától függően megritkulnak vagy gyakoribbá válnak. Andersen-Tawil szindróma veszélyesebb, a szívizom érintettség miatt szívritmuszavar léphet fel.

Hogyan kezelhető? 

Célja az epizódok számának és súlyosságának mérséklése. Ennek lehetőségei:

Megfelelő kálium bevitel, káliumszint biztosítása (diétával, gyógyszeresen). A káliumszint rendszeres ellenőrzése. 

Triggerek kerülése: legtöbb esetben diéta, gyógyszer és életmódváltozás együttesen segíti a betegség kontrollt.

Gyógyszeres terápiák

 • Karboanhidráz gátló gyógyszer adása, pl.: acetazolamid kezelés, (bizonyos formákban rontja a tüneteket).
 • Dichlorphenamid: hipokalémiás PP-ban az epizódok számát ritkítja, hiperkalémiásban is hatékony.
 • Kálium spóroló vizelethajtók adása. 
 • Intravénás kálium pótlás súlyos hipokalémiás PP-ben. 
 • Altatás esetén bizonyos gyógyszerek nem adhatók, mert szövődményt okoznak.
 • Andersen-Tawil szindrómában szívre ható gyógyszerek szedése, sz.e. pacemaker (beültetett szívritmus szabályozó).

Nem gyógyszeres kezelések: céljuk az epizódokat kiváltó triggerek csökkentése.

 • Diétás megfontolások: szénhidrát bevitel korlátozás, megfelelő kálium bevitel. 
 • Életmód változtatás: nem megterhelő edzés, izomterhelés. 
 • Pajzsmirigy funkció rendszeres ellenőrzése, a túlműködés gyógyszeres kezelése. 
Hipokalémiás PP kezelése
 • rendszeres káliumpótlás: kálium-citrát, kálium-klorid
 • kálium-spóroló vizelethajtók: spironolakton, amiloride 
 • dichlorphenamid
 • gyakori, kis adagú étkezések
 • epizód alatti kálium pótlás
Hiperkalémiás PP kezelése
 • kálium bevitel korlátozása
 • dichlorphenamid, acetazolamid
 • epizód kapcsán kalcium injekció, salbutamol inhalálás

Folyamatban lévő kutatások

 • Bumetanide hatékonyságának vizsgálata hipokalémiás PP-ben. Hatását fokális formában, a kézben kialakuló gyengeség súlyosságára, hosszára vonatkozóan nézik az epizód kapcsán. A randomizált, kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat a fázis II. szakaszban tart.  
 • Hyper- and Hypokalemic Periodic Paralysis Study (HYP-HOP). A dichlorphenamid hatékonyságát vizsgálják placeboval szemben az epizódok kialakulásának meggátlásában, és az izomerő növelésében hipo- és hiperkalémiás PP esetén. A diclophenamid hosszú távú hatását is vizsgálják. A vizsgálat véget ért, az adatok feldolgozása folyik.
 • A Genetic Analysis of Thyrotoxic Periodic Paralysis nevű vizsgálat a tireotoxikus forma genetikai hátterét kutatja, PP-s betegek és hipertireózisos betegek DNS állományának teljes exom szekvenálását vetik össze. Az adatok feldolgozása folyik.

További befejezett vizsgálatok tartanak az adatfeldolgozás fázisában, melyek egyrészt az egyes betegségek jellemzőit, genetikai hátterét, illetve a diclorphenamid hatékonyságát vizsgálják.

További információért látogass el:

Periodic Paralysis Association: https://periodicparalysis.org/ 

Periodic Paralysis International: http://www.hkpp.org

Használt linkek:

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/p/periodic-paralysis.html

https://periodicparalysis.org/

https://www.aanem.org/Patients/Muscle-and-Nerve-Disorders/Primary-Periodic-Paralysis

https://rarediseases.org/gard-rare-disease/familial-periodic-paralysis/

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6422/familial-periodic-paralysis

http://www.hkpp.org

Készítette: dr. Dobner Sarolta

2022. február 25.