Savi maltáz deficiencia (AMD)

A Pompe betegség az örökletes, végtagöv típusú izombetegségek csoportjába tartozik. Az alfa-glükozidáz enzimet kódoló gén hibája következtében enzimhiány lép fel, és a sejtekben glikogénként raktározott szénhidrát nem képes energiatermelésre felhasználható egyszerű cukorrá bomlani. A betegség nevét Cassinus Pompe holland orvosról kapta, aki először ismertette a betegség tüneteit egy 7 hónapos korban elhunyt kisgyermek kapcsán.

Gyakoriság, öröklődés módja

A betegség becsült gyakorisága 1:40000. Autoszómális recesszív módon öröklődik, azaz nemtől függetlenül, a betegséget okozó GAA génben egyidejűleg két génhiba fennállása szükséges a betegség kialakulásához. Egy génhiba hordozósági állapotot eredményez, a betegség tünetei nem jelentkeznek. Amennyiben két hordozó szülőnek születik gyermeke, ő 25%-os valószínűséggel lehet beteg. Amennyiben a szülőkben a hordozósági állapot ismert, a várandósság első trimeszterében a magzat érintettségének vizsgálatára van lehetőség.

Egyéb elnevezések 

Szinonímák:II-es típusú glikogén tárolási betegség (GSD-II), II-es típusú glikogenosis, savanyú maltáz deficiencia, alfa-glükozidáz deficiencia.

Milyen tünetekkel jár?

A betegség a tünetek megjelenési ideje, súlyossága és a kórlefolyás szempontjából két jól elkülönülő típusra osztható:

  • újszülöttkori vagy infantilis Pompe betegség (IOPD): teljes enzimhiány következtében a tünetek szülést követően rövid időn belül megjelennek, jellemző a betegekben a belső szervek (máj, lép, nyelv) megnagyobbodása, csökkent izomtónus, szív- és légzési elégtelenség tüneteinek megjelenése, mely kezelés nélkül rövid időn –néhány hónap- belül halálhoz vezet.
  • késői-típusú Pompe betegség (LOPD): a csökkent enzimaktivitásnak köszönhetően a tünetek enyhébbek, a végtagöv (váll és medenceövi izmok) és a test középső tengelye menti, törzsközeli izmokat érintő izomgyengeség jellemző légzőizom érintettséggel. A LOPD tünetei megjelenhetnek gyermek és felnőttkor között bármikor és jellemzően az idő előrehaladtával lassan progrediálnak.

Mi okozza Pompe betegséget?

Pompe betegségben az alfa-glükozidáz enzim hiánya vagy csökkent működése következtében a glikogén felszaporodik a sejtek hulladékudvarában, a lizoszómákban. A betegség előrehaladtával a glikogénnel telt lizoszómák mérete mind nagyobb és nagyobb lesz, majd a lizoszóma membránja kilyukad és a glikogén a citoplazmába kerül, a sejtet működésében és felépítésében egyaránt károsítva. A test összes szerve érintett, de leginkább azok, amelyekben glikogénraktár is található, úgymint az izom és máj. A betegség alapjául szolgáló kóros sejtszintű folyamatok korán elkezdődnek és egyre romlanak, még akkor is, ha a betegség klinikai tünetei még nem észlelhetők. A klinikai tünetek észlelésekor már biztosan előrehaladott sejtkárosodás alakult ki, hiszen ezek összessége okozza a tüneteket.

Hogyan diagnosztizálható?

Amennyiben a betegség gyanúja felvetődik, szárított vércsepp tesztből (DBS) az alfa-glükozidáz enzim aktivitásának meghatározása javasolt. Betegségben ez az érték csökkent, azonban nem minden csökkent érték jelent egyúttal betegséget is. Így következő lépésként a GAA gén genetikai vizsgálata szükséges a diagnózis felállításához.

A betegség kimenetele

A betegség súlyosabb formája, az IOPD kezelés nélkül 2 éven belül halálhoz vezet. A késői-típusú Pompe betegség általában jelentős életminőség csökkenést okoz. Enzimpótló kezelés mellett a betegek korai halála elkerülhető, és a tünetekben jelentős javulás érhető el.

Hogyan kezelhető? 

A betegség a hiányzó alfa-glükozidáz enzim rendszeres bevitelével 2006 óta kezelhető. A betegek két hetente a mesterségesen előállított, hibátlan enzimet infúziós formában kapják. A készítmény Európában Myozyme, az Egyesült Államokban Lumizme néven van forgalomban.

Az enzimpótlás mellett a tüneteket javítja a rendszeres, állapothoz illesztett gyógytorna, fizioterápia. A betegek jelentős része, a légzőizmok gyengesége okán időszakos légzéstámogató kezelést is igényel, amit egyesek csak lefekvéskor, mások nappal is használnak. Súlyos izomgyengeség esetén a betegek mozgást segítő eszköz használatára szorulhatnak, ami lehet támbot, de kerekesszék is. Akik kerekesszékbe kényszerülnek, sokszor jelentős gerincferdüléssel, izületi kontraktúrákkal is küzdenek, mely esetenként ortopédiai korrekciós műtétet tehet szükségessé. Az izombetegségben szenvedőknél, így Pompe kórban is a megfelelő D-vitamin bevitelre és a csontritkulás megelőzésére is mindig figyelmet kell fordítani.

Folyamatban lévő kutatások

Két klinikai vizsgálat van jelenleg előrehaladott stádiumban, mely az előállított enzim utólagos módosításával, valamint az enzim lizoszómákba juttatásának fokozásával várhatóan növeli a kezelés hatékonyságát. Ezek lezárulta és az eredmények közzététele 2022-ben várható. 

A hiányzó GAA gén bevitelét célzó génterápiás vizsgálatok is folynak, azonban ezek korai szakaszban tartanak és a biztonságos valamint az optimális beviteli módot tesztelik.

További információért látogass el…: 

Hírek Pompe betegségről: https://pompediseasenews.com (angol) 

Nemzetközi Pompe Alapítvány: https://www.worldpompe.org/ (angol)

Klinikai vizsgálatkereső: https://clinicaltrials.gov/ (angol)

Források:

  1. Pompe J-C. Over idiopatische hypertropie van het hart. Ned Tijdsch Geneesk 1932; 76:304-11.
  2. Hers, H.G Alpha-Glucosidase deficiency in generalized glycogen storage disease (Pompe’s disease). BiochemJ. 1963;86:11-6.
  3. Hagemans, M.L et al. Disease severity in children and adults with pompe disease related to age and disease duration. Neurology. 64:2139-41.
  4. Thurgerg BL, Lynch Maloney C, Vaccaro C et al. Characterization of pre- and post-treatment pathology after enzyme replacement therapy for Pompe disease. Lab Invest (2006) 86:1208-20.
  5. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/myozyme-epar-product-information_en.pdf (letöltve:2022.06.01.)
  6. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04138277?term=amicus&cond=Pompe+Disease+%28Late-onset%29&draw=2&rank=2 (letöltve:2022. június 1.)
  7. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02782741?term=EFC14028&cond=Pompe+Disease&draw=2&rank=2 (letöltve:2022. június 1.)

Készítette: dr. Grósz Zoltán

2022. február 25.