10 mindennapi tipp, melyet egy krónikus betegséggel élő páciensnek érdemes megfogadnia

Szigorúan kövesd az orvosi utasításokat

Bármennyire sietsz is, nem érdemes kihagyni a felírt gyógyszereket, vagy csak részben, és összecsapva végezni  a terápiákat, mert ezek fogják megelőzni, hogy beteg legyél. Tisztítsd és tartsd karban rendszeresen a segítő eszközöket, mert ezek elhanyagolása rövidtávon időt spórol neked, de hosszútávon veszíthetsz.

Jelölj ki egy embert, aki mindent tud a betegségedről

Legyen valaki, aki orvosi vészhelyzetben tudja, hogy mit kell tenni. Ez lehet családtag, barát, kolléga, bárki. Légy biztos abban, hogy minden lehetséges esetre felkészült.

Légy összeszedett

tarts minden orvosságot, eszközt, orvosi papírt, bármit, amit az egészségeddel kapcsolatos, rendben. Ha rendszeres időközönként kell orvosságot szedned, állítsd be a figyelmeztető funkciót a telefonodon. Használj heti orvosság adagolót. Mindig tartsd tisztán a segítő eszközöket, ne történhessen meg, hogy a következő használati alkalomra nem állnak készen.
 
Csak megbízható forrásból tájékozódj

Dr.Google gyakran téved, és a legjobb szándékú kollégák és barátok is. Használj megbízható forrást. Keress non-profit szervezeteket.

Hozd ki a legtöbbet az orvosi találkozókból

Gyakran, különösen a diagnózis megkapásakor, rengeteg információt kellene befogadni. Készíts jegyzeteket. Készülj fel a találkozókra,  irj listát a kérdéseidről. Vigyél magaddal valakit, ők is kérdezhetnek, esetleg olyasmit is, ami neked nem jutott az eszedbe.

Higgy magadban

Elképzelhető, hogy úgy gondolod, az út, amire ráléptél, túl nezéz, és nem fogsz tudni megbirkózni vele. Bízz magadban, erősebb vagy, mind hinnéd. Eleinte nehéz lesz a változásokat elfogadni, de az új élet is hamarosan megszokottá válik, és meg leszel lepve, hogy milyen jól adaptálódtál.

Kérj segítséget

Ne félj, és ne fordulhasson elő, hogy büszkeségből nem kérsz segítséget.  A család és a barátok boldogan segítenek, mint ahogy te is tennéd velük hasonló esetben. Fókuszálj arra, hogy egészséges maradj, és jól érezd magad. Keress támogató csoportokat, non-profit szervezeteket.

Ne engedd, hogy a rossz érzések eluralkodjanak rajtad

Krónikus betegségben szenvedők gyakran haragosak, frusztráltak, elkeseredettek, és ezek teljesen normális reakciók a helyzetre. De mégis, dolgoznod kell azon, hogy ezek az érzések eltűnjenek,  rakd félre őket, és próbálj meg pozitív lenni a helyzeteddel kapcsolatosan.

Adaptálódj a változásokhoz

Valószínűleg azt az életet, amelyet a múltban éltél, már teljesen ugyanúgy nem fogod tudni folytatni. Attól függően, hogy mi, vagy mennyire súlyos a betegséged, realizálni fogod, hogy kevesebbet tudsz elvégezni, mint korábban. Irts ki minden olyasmit a naptáradból, ami nem annyira fontos. Igy több energiád marad, és jobban fogod élvezni a megtartott kapcsolatokat és eseményeket. Irts ki minden rossz szokást, amely a betegségedre hatással lehet, és próbálj egy egészséges életmódot követni. Tanulj meg nemet mondani, minden esetben első legyen az egészséged.

Nevess

A nevetés gyógyszer. Nem fog meggyógyítani, de könnyebbé teszi az életedet. Tölts azokkal időt, akik boldogabbá tesznek, csinálj olyasmit, ami örömet okoz neked, használj ki erre minden lehetséges alkalmat.

2017. szeptember 05.