Életút koordinátor képzés indul az ELTE, a Semmelweis Egyetem és a RIROSZ együttműködésével

A ritka betegséggel élő személyek és családjaik számára életút koordinátorok képzése indul az ELTE, a Semmelweis Egyetem, és a RIROSZ együttműködésével, melyre a jelentkezés már elérhető, és egészen június 20.-ig nyitva tart. A képzés 2024. szeptemberében indul négy féléves szakirányú továbbképzés formájában.

Az életút koordinátor a ritka betegségben szenvedő beteget és családját tájékoztatja a lehetséges humán szolgáltatásokról, legyen az egészségügyi, szociális, köznevelési vagy gyermekvédelmi területen. Az érintetteket és családjaikat a szükséges humán szolgáltatásokkal foglalkozó megfelelő szakemberrel összekapcsolja, útját egyengeti, koordinálja. A koordinátor feladata továbbá biztosítani az esélyegyenlőséget az egyes erőforrásokhoz való hozzájutásban, ezért az érintettek széles körével tartja a kapcsolatot.

Az életút koordinátorok szakértői és kulcsszereplői lesznek egy, a ritka betegségekkel foglalkozó, jelenleg kidolgozás alatt lévő ún. Nemzeti Erőforrás (Uni-Versum) Központnak. A központ célja a személyközpontú, integrált egészségügyi, szociális és fogyatékosságügyi ellátás megvalósítása. Mindezt a betegek és a különböző érintett szakmák, szolgáltatások és szakemberek összekapcsolásával, valamint az érintettek támogatásával, holisztikus szemléletmód révén szeretnék elérni.

Erről bővebben a RIROSZ honlapján olvashat:

https://www.rirosz.hu/projekt/nemzeti-eroforras-uni-versum-kozpont/

A képzés részleteiről, valamint a jelentkezésről bővebb információt az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oldalán talál: https://bggyk.elte.hu/content/ritka-betegseggel-elo-szemelyek-es-csaladjaik-eletut-koordinatora-szakiranyu-tovabbkepzes.t.3063

2024. február 23.