A COVID-19 pandémia és a gyermekkori neuromuszkuláris betegségek

A 2019-ben Kínából kiinduló SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány mindannyiunk életét a feje tetejére állította, különösen igaz lehet ez a neuromuszkuláris betegségben szenvedő gyermekek és szüleik számára. Egy 2022. februárjában megjelent cikk a COVID-19 pandémia és az izombetegségben szenvedő gyermekekkel kapcsolatban kialakult tapasztalatokat foglalja össze (1). 

Okozhat-e neuromuszkuláris betegséget a COVID-19 megbetegedés gyermekekben?

A COVID-19 számos idegrendszeri tünetet okozhat, melyek az egészen enyhe tünetek (fejfájás, szédülés, szaglásvesztés) és a súlyos enkefalitisz (agyvelőgyulladás), enkefalomielitisz (agy- és gerincvelő gyulladás), vagy akár sztrók között széles spektrumon mozognak. Szerencsére viszonylag kevés esetet írtak le COVID-19 fertőzéshez kapcsoltan kialakult neuromuszkuláris betegségről, és általánosságban elmondható, hogy ezek is gyakrabban fordulnak elő felnőttekben, mint gyermekekben.

  • Összesen hét esetet közöltek gyermekekben COVID-19 infekció után kialakuló Guillain-Barré szindrómáról, amely egy fertőzések után kialakuló autoimmun eredetű, az alsó végtagoktól felfelé terjedő izombénulással járó betegség. 
  • COVID-19 fertőzés után kialakuló, újkeletű, autoimmun miaszténia grávisz betegséget is leírtak az irodalomban, mely felnőtt betegek esetében nagyobb gyakorisággal jelentkezett. 
  • Akut veseelégtelenséget is okozó rabdomiolízist is több gyermeknél írtak le, amely a miozitisszel együtt a gyermekekben COVID-19 infekció után kialakuló autoimmun betegségnek, a MIS-C-nek (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) is tünete lehet. 
  • A juvenilis dermatomiozitisz előfordulása is emelkedett a COVID-19 világjárvány alatt, egyértelmű ok-okozati összefüggés azonban egyelőre nem bizonyított.

Mennyire súlyos lefolyású COVID-19 betegségre kell számítania a neuromuszkuláris betegségben szenvedőknek?

Tekintettel arra, hogy az izombetegségben szenvedő gyermekek légzése gyakran érintett (csökkent köhögési képesség, aspiráció veszélye, restriktív tüdőbetegség), illetve kardiomiopátia, valamint immunszuppresszív gyógyszeres kezelés is előfordul náluk, logikusan a nagy rizikójú csoportba sorolták őket súlyos COVID-19 fertőzés kialakulásának szempontjából. Ezzel együtt egyes tanulmányok azt mutatták, hogy habár pl. a Duchenne/Becker izomdisztrófiában szenvedők körében gyakrabban fordult elő súlyosabb megbetegedés, mint az alapbetegséggel egyébként nem rendelkező gyerekeknél, a súlyos késői szövődmények, illetve halálozás tekintetében nem voltak olyan rosszak az adatok, mint amire előzetesen számítottak. 

Javasolható-e a COVID-19 elleni védőoltás izombetegek részére?

A cikk egyértelműen javasolja a COVID-19 elleni védőoltást, nincsen adat arról, hogy különösebb veszéllyel járna ebben a betegcsoportban, a Guillain-Barré szindróma, sem egyéb autoimmun eredetű izombetegség sem kontraindikáció. 

Mire figyeljünk izombeteg gyermekek szülőjeként?

  • Sajnos számos kutatás igazolta, hogy a COVID-19 világjárvány idején, főleg karanténban az emberek sokkal kevesebbet mozognak, nincs ez másképp az izombeteg gyermekeknél sem. Ez mind az izomerő csökkenését, mind a kontraktúrák fokozódását jelentheti! Fontos észben tartanunk, a gyógytorna és rehabilitáció fontosságát ebben az időszakban is!
  • A gyógyszeres kezelés folytatását javasolják a legfrissebb iránymutatások, a világjárvány nem indokolja sem a kortikoszteroidok, sem egyéb terápiák (pl. nuszinerszen) adásának felfüggesztését.
  • A COVID-19 elleni védőoltásnak nem kontraindikációja a fennálló neuromuszkuláris betegség, a súlyos fertőzés elkerülése érdekében mindenképp javasolható.
  • Bármely további kérdés vagy bizonytalanság esetén törekedjen hiteles információforrások használatára, kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Forrás: 

  1. Goetschius, Daniel J., et al. "A Comprehensive Review of Neuromuscular Manifestations of COVID-19 and Management of Pre-Existing Neuromuscular Disorders in Children." Journal of Clinical Medicine 11.4 (2022): 934.

Készítette: dr. Hudák Mária Anna

2022. március 24.