Állatkísérletben hatásosnak bizonyuló molekulát találtak Charcot-Marie-Tooth- betegség 1A típusában

Új molekuláról, az RGFP966-ról bizonyosodott be egérkísérletek során, hogy alacsony dózisban fokozza a mielin termelődést, és javítja az idegsejtek vezetési sebességét Charcot-Marie-Tooth- betegség 1A típusában. A kutatásról szóló cikk 2022. márciusában jelent meg a Molecular Neurobiology című szaklapban.

A Charcot-Marie-Tooth-betegség egy a perifériás idegeket érintő genetikai betegség, melyben a mozgató és/vagy érző idegek károsodása disztálisan kialakuló izomgyengeséghez, izomsorvadáshoz és érzészavarokhoz vezet. Számtalan altípusa ismert, leggyakoribb formája a CMT1A, melyet a PMP22 (perifériás mielin protein 22) gén duplikációja okoz. Normális esetben a PMP22 fehérje az idegsejtek nyúlványait körülvevő mielinhüvely felépítésében vesz részt, mely kiemelten fontos a gyors idegvezetési sebességhez. A génben, és így a fehérjében létrejövő hiba a mielinizáció zavarát eredményezi.

A kutatáshoz létrehozott egérmodellet C3-PMP22-nek nevezték el. Úgy módosították a genetikai állományát, hogy az emberi PMP22 gént tartalmazza több, összesen 5 kópiában, hiszen a CMT1A betegség hátterében is az áll, hogy ez a gén duplikálódik, vagyis többször van jelen, mint egészséges emberekben. A létrehozott egérmodellekben a kutatók lassabb mielinizációt tudtak kimutatni, mely megfelel a CMT1A betegségnek.

A hiszton deacetiláz 3 (HDAC3) a szervezetben normálisan előforduló fehérje, melynek feladata a mielinizáció leállítása. Az RGFP966 egy olyan szelektív gátló szer, mely a hiszton deacetiláz 3 működését blokkolja, ami így tehát nem tudja a mielinizációt gátolni. Alacsony dózisban (5mg/kg) adva a következő kedvező jelenséget tapasztalták:

  1. fokozott mielinizáció,
  2. kimutatható volt a vizsgált idegek vastagságának növekedése, mely a javuló mielinizációt támasztotta alá,
  3. nagyobb idegvezetési sebességet lehetett kimutatni.

Fontos kiemelni azonban, hogy magas dózisban adva a kutatók azt tapasztalták, hogy a kísérleti egerek motoros funkciója romlott: a kísérlet során egy forgó rúdon kellett végigfutnia az egereknek, melyről a magas dózist kapó egerek hamarabb leestek, mint alacsony dózist kapó, vagy egészséges társaik. Ezen kívül azt is megfigyelték, hogy gyulladásos immunsejtek, ún. makrofágok szaporodtak fel a kezelt egérmodellek perifériás idegeiben, de ennek jelentősége egyelőre kérdéses.

Készítette: dr. Hudák Mária Anna

Források:

PRIOR, Robert, et al. HDAC3 Inhibition Stimulates Myelination in a CMT1A Mouse Model. Molecular Neurobiology, 2022, 1-17.

https://charcot-marie-toothnews.com/2022/04/22/low-dose-rgfp966-aids-myelin-sheath-formation-cmt1a-mice/

2022. május 30.