COVID-19 fertőzés neuromuszkuláris következményei

A COVID-19 pandéma sok millió megbetegedést okozott világszerte. A fertőzés klinikai tünetei széles skálán mozogtak, a tünetmentes állapottól a súlyos légzési elégtelenségig. Azt várnánk, hogy az intenzív osztályon kezelt és lélegeztetett betegeknél a neuromuszkuláris szövődmények jóval gyakoribbak. Ez természetesen igaz, ugyanakkor a tünetmentesen, vagy minimális tünetekkel zajló betegeknél is kialakulhatnak hónapokig tartó következmények, amiket poszt-COVID szindrómának nevezünk. A gyógyszeres kezelés és a vakcinák is -ugyan ritkán- vezethetnek neuromuszkuláris szövődményekhez.

Az akut vírus fertőzés során a betegek 60%-a panaszolt izomfájdalmat, ami hasonlóan előfordul más vírus fertőzések esetén is. Kialakulhat gyulladás (miozitisz), az intenzív osztályon kezeltekben critical illness (kritikus állapot) miopátia, valamint rabdomyolízis (hirtelen kialakuló heveny izomkárosodás, kifejezett izomgyengeséggel, magas kreatin kináz értékkel).

A poszt-COVID szindróma egy komplex tünetegyüttes. Hátterében a központi és perifériás idegrendszer, a légzőrendszer és a szív együttes érintettsége állhat (szívizom gyulladás is kimutatható az esetek egy részében). A szindróma egyik fő tünete a fáradékonyság. Több összefoglaló tanulmány alapján a poszt-COVID során 50-80%-ban jeleztek a betegek izomfájdalmat és gyengeséget. Fizikai vizsgálat tekintetében a betegek nagy részénél a törzsközeli izmok gyengeségét találták. A betegek 75%-ánál EMG miopátiára utalt, izombiopszia változó mértékű izomkárosodást talált: enyhébb esetben a II-es típusú izomrostok sorvadása volt jelen, ez döntően inaktivitás következménye lehet. Számos esetben találtak szerkezeti eltéréseket az izomrostokban, sok esetben mitokondriális károsodás jeleit, néhány betegnél gyulladásos eltérések is jelen voltak. Ezek alapján egy komplex pathomechanizmus, többféle kórfolyamat (metabolikus zavar, oxigénhiány, immunreakció) felelős az elváltozásokért (eredeti közlemény: 10.1111/ene.15435).

Egy patológiai elemzés szerint a COVID-19 következtében elhunytak izmaiban 60%-ban lehetett miozitiszt (gyulladást) igazolni. Ez nagy valószínűséggel autoimmun mechanizmussal alakul ki, ugyanis a vírus csak ritkán mutatható ki a vázizmokból. A patomechanizmusról itt olvashatnak: 10.1002/jcsm.12896

Összefoglalva elmondható, hogy az izomrendszer érintettsége gyakori a COVID19 fertőzés heveny szakaszában és a poszt-COVID fáradékonyság egyik fő tényezője lehet. A panaszok/tünetek hónapokig tarthatnak, specifikus kezelés ezekre nem ismert, de spontán, fokozatos javulás valószínű.

Szerző: dr. Pál Endre

2022. június 20.