Fejlesztés alatt áll egy újabb antiszensze oligonukleotid a gerincvelői izomsorvadás kezelésére

A rövid idő alatt hatalmas pályát befutott nuszinerszent (Spinraza) újabb antiszensze oligonukleotid (ASO) követheti a gerincvelői izomsorvadással (SMA) élők kezelésére. 

Az ASOk rövid, szintetikus nukleinsav molekulák, amelyek képesek specifikus RNS szakaszok felismerésére a sejtekben. Az RNS molekulához kötődve – többek között - képesek annak a lebomlását, vagy pedig fokozott átíródását (expresszióját) elősegíteni (ez attól függ, pontosan hová kötődik az ASO és milyen a szerkezete). Perifériás (azaz nem központi idegrendszeri) szövetekbe beadva hamar lebomlanak, azonban intrathekálisan, azaz közvetlenül a gerincvelői folyadékba juttatva, meglehetősen hosszú a féléletidejük, stabilak és hosszan képesek terápiás hatás kifejtésére. Így az ASO-k remekül alkalmasak neurodegeneratív betegségek kezelésére. Jelenleg is számos ASO-t tesztelnek klinikai vagy preklinikai fázisban, így klinikai kísérletek folynak különböző ASOk-kal a az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Angelman szindróma és amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kezelésére. 

Talán minden eddigi idők legsikeresebb ASO-ja a nuszinerszen, melyet sok ezer beteg kap világszerte és mint az első jóváhagyott SMA terápia, számos gyermek életét mentette meg. A nuszinerszen ugyanakkor, mivel közvetlenül a gerincvelői folyadékba (intrathekálisan) juttatják be a kezelések során, nagyon csekély mennyiségben jut ki a perifériára, azaz a szervezet központi idegrendszeren kívül eső részeire, ami hosszabb távon elégtelen funkcióhoz vezethet az érintettekben. Szintén megterhelő a viszonylag gyakori, négy havonta történő lumbálás. 

A nuszinerszennel jelenleg is folynak klinikai kísérletek, melyek során a gyógyszer magasabb dózisát tesztelik (Devote és Ascend kísérletek).

A közelmúltban egy, a nuszinerszenhez hasonló ASO (BIIB115) fejlesztési jogát vásárolta meg a nuszinerszent gyártó cég, a Biogen az Ionistól. A molekuláról még nem áll rendelkezésre pontosabb, nyilvánosan hozzáférhető információ, azonban annyi bizonyos, hogy a nusinersen hatásmechanizmusához hasonló, annál azonban még kedvezőbb tulajdonságú terápia kifejlesztése a cél. A molekula fejlesztése jelenleg ún. preklinikai fázisban van, azaz laboratóriumi és állatkísérletek vannak folyamatban. Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sor az első klinikai vizsgálatokra. 

Ugyanakkor a nuszinerszen és a BIIB115 mellett a Biogen egy újabb molekulát is fejleszt az SMA-val élők részére. A BIIB110 miosztatin inhibitorként hat, hatása tehát hasonló a már befogadott Apitegromabéhoz, azonban szemben az Apitegromabbal, a BIIB110 nem monoklonális antitest, működése várhatóan biztonságosabb és célzottabb lehet. 

Források

C. Frank Bennett, Holly B. Kordasiewicz, Don W. Cleveland: Antisense Drugs Make Sense for Neurological Diseases. Annual Review of Pharmacology and Toxicology 2021 61:1, 831-852

https://www.biogen.com/en_us/pipeline.html

https://www.devotesmastudy.com/

https://investors.biogen.com/news-releases/news-release-details/biogen-plans-initiate-phase-3b-study-evaluating-potential

https://smauk.org.uk/blog/treatments-research/biogen-reveals-deal-with-ionis-for-development-of-new-drug-for-sma

https://biopharma.media/biogen-to-develop-updated-version-of-spinraza-3148/

Készítette: dr. Szabó-Taylor Katalin

2022. március 24.