Translarna, negatív CHMP vélemény, de egyelőre elérhető a gyógyszer – Szakértői észrevételek

2023. szeptemberében az European Medicines Agency-hez (EMA) tartozó Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP –azaz az emberi használatra szánt gyógyászati termékek bizottsága) a Translarna (ataluren) feltételes forgalomba hozatalával kapcsolatosan nemleges véleményt fogalmazott meg.

A Translarna az úgynevezett nonsense mutációs Duchenne féle izomdisztrófiás (DMD) betegek kezelésére alkalmas szájon át szedhető készítmény. A DMD-s betegek15 százalékában nonsense mutáció (nmDMD) áll a tünetek hátterében. Az nmDMD esetén a genetiaki hiba általában pontmutáció, melynek következtében egy korai STOP kód keletkezik, emiatt nem tud a feherje termelés megtörténni. A Translarna (ataluren) 2014-ben vált elérhetővé az EMA gyógyszer engedélyeztetés folyamata révén úgynevezett feltételes forgalomba hozatallal (CMA - conditional marketing authorisation). Ez akkor 5 éves időszakra szólt, de 2017-ben az engedélyt megújították. Jelenleg ez az egyetlen elérhető kezelés az nmDMD-s betegek számára, ami várhatóan már csak 2024. januárjáig lesz forgalomban.

A nemzetközi Duchenne Társaság megrendült a hír hallatán.

A feltételes forgalomba hozatal az EMA felgyorsított engedélyeztetési folyamata, mely azt célozza, hogy amint egy szerrel kapcsoltban elégséges adat áll rendelkezésre az elérhető legyen a betegek számára. A felgyorsított engedélyezés szigorú feltétel rendszerhez kötött biztonságosság, biztonsági megfontolások és az engedélyeztetés után felülvizsgálatok tekintetében.

A Translarna egy kis molekula, melyet a PTC Therapeutics, egy amerikai biopharmakológiai cég fejlesztett ki. A gén leolvasás molekuláris mechanizmusában fejti ki hatását, mely a disztrofin fehérje termeléshez szükséges. A gyógyszer a genetikai hibát „maszkolja el”, így a nonsense mutáció hatására leálló gén leolvasás folytatódhat, és működő fehérje jön létre.
A molekulát 1998-ban fedezték fel, de csak 2008-ban kezdték el a humán vizsgálatokat, annak ellenére, hogy nagyon ígéretes szernek tűnt, az engedélyeztetés nehézkes volt, hosszas megszakítással, várakozással. A következő 15 évben sok nehézség adódott ebben a folyamatban. Alapkutatások, klinikai kutatások, intézményekkel és engedélyeztetési bizottságokkal folytatott hosszas tárgyalások után a kutatók, klinikusok és a betegek közös munkájának eredményeként született meg az első kedvező döntés az Aifa's Technical-Scientific Commission részéről. A specialisták és a Parent Project (olaszországi DMD-s
betegszervezet) kérésére engedélyezték a kereskedelmi forgalomba kerülés előtti gyógyszer
használatot. Ebből adódóan már több mint 9 éve elérhető a Translarna a nemzetközi klinikai
gyakorlatban.
A CHMP döntése kapcsán jelent meg Eugenio Mercuri, olaszországi gyermekneurológus
professzor cikke, mely leszögezi, hogy a Translarnával (atalurennnel) kapcsolatban biztonságossági kérdések most sem merülnek fel, így az eddig kezelt betegeknél a gyógyszer folytatása tervezett. (Eugenio Mercuri professzor úr a Child Neuropsychiatry at the Catholic University of Rome professzora és a Complex Operative Unit of Child Neuropsychiatry at the Policlinico A. Gemelli igazgatója.)
Olaszországban 2014-től érhető el a Translarna, ekkor az 5 évnél idősebb gyermek kaphatták meg a gyógyszert, amit 2021-ben kiterjesztettek, és már 2 éves kortól adhatóvá vált. Dr Francesca Ceradini, a ritkabetegségek Intézetének (Rare Disease Observatory) igazgatója szerint ez az első olyan szer, ami valójában a betegség okát próbálja kijavítani, és nem tüneti kezelést ajánl.

 „Ez a döntés meglepetésként ért minket, és rávilágít a ritka betegségek gyógyszeres
kezelésével kapcsolatos engedélyeztetési folyamatok nehézségeire.” fogalmazott Eugenio Mercuri professzor úr. „Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy az EMA által megfogalmazott kétségek, nem a gyógyszer biztonság területét érintik. A Translarna biztonságos szer mind a klinikai vizsgálatok, mind beteg regiszterek adatait alapján. Ennek ismeretében a megkezdett kezelések folytatása tervezett a végső döntésig. A Duchenne féle izomdisztrófia egy gyorsan romló betegség, a minél korábbi kezelés kulcsfontosságú ezen betegeknél. Az elmúlt 10 év klinikai tapasztalata egybevág a nemzetközi regiszterek adataival, azaz a gyógyszer segíti lelassítani a betegség kibontakozását, bár a rövid klinikai vizsgálatok csak mérsékelt hatásról számolnak be.”
Filippo Buccella, az olaszországi DMD-s betegszervezet alapítója (Parent Project APS) nyilatkozatában keserűségének adott hangot a CHMP döntésével kapcsolatban. A szervezet nevében határozott kiállást ígér az elmúlt 15 év pozitív tapasztalatait lesöprő helyzetben. Hangsúlyozta, hogy ez a nonsense mutációs Duchenne-s gyermekek, fiatal felnőttek egyetlen terápiás lehetősége. „Magabiztosan várjuk a 2024 januári döntést, hiszen az elmúlt 10 évben világszerte Translarnával élők és családjaik bizalmát nyerte el a gyógyszer. Jelenleg a Parent Project feladatának tekinti, hogy biztosítsa a gyógyszert azon betegek számára, akinél a beszerzés gondot jelent ebben az új helyzetben.” jelentette ki Fillipo Bucella.

A Parent Project ASP számos más betegszervezettel együttműködésben elindított egy honlapot "buy some time" címmel, ahol összegyűjtik a betegek pozitív tapasztalatait bizonyító videókat, segítve ezzel CHMP döntésének újraértékelését.

A gyártó cég, a PTC Terapeutics is meglepetten és csalódottan olvasta a CHMP döntését, ismerve a gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát bizonyító adatokat. Ennek kapcsán a gyógyszergyártó cég, a PTC Therapeutics, a dokumentummal kapcsoltban megkeresést tervez benyújtani az EMA-hoz, melyre az EMA szabályzata lehetőséget ad.
A benyújtott dokumentumban 300 Translarnával kezelt beteg regiszterben rögzített valós adatai szerepelnek (STRIDE Registry). Megemlítésre kerül a világszerte több mint 3000 Translarnával kezelt beteg is, akikből 700-an vettek részt klinikai vizsgálatokokban. A STRIDE regiszterben rögzített 300 beteg átlagosan 5,5 évig szedte a gyógyszert, és a hosszútávú kezelés a járóképességet átlagosan 3,5 évvel nyújtotta meg a betegek körében. A STRIDE regiszter az első és legnagyobb való-világ adatokat feldolgozó vizsgálat az nmDMD-s betegekben, mely 64 centrum adatait gyűjtötte össze 13 országban. A regiszter alátámasztotta a Translarna hosszútávú hatékonyságát és biztonságosságát, utóbbival kapcsolatban a CHMP vélemény sem vetett fel kérdéseket.

A gyógyszer jelenleg 50 országban érhető el.

A megkeresés lehetővé teszi, hogy a 2024. januári felülvizsgálatig a Translarna elérhető legyen azok számára, akik már kezelésben részesülnek. A felülvizsgálat várható kifutási ideje 67 nap. Ezt követően a cég reményei szerint a Translarna ismét elérhető lesz akár új betegek számára is.

Források:

https://www.osservatoriomalattierare.it/malattie-rare/distrofia-muscolare-di-duchenne/20138-duchenne-dal-chmp-una-decisione-negativa-su-translarna-ma-per-ora-nessuno-stop-alla-somministrazione-del-farmaco

Készítette: dr. Dobner Sarolta

2023. december 19.