Vyvgart – új gyógyszeres kezelési lehetőség a miaszténia grávisz tüneteinek enyhítésére

Egy újfajta gyógyszer, a neonatális Fc receptort blokkoló efgartigimod – mely Vyvgart néven került piaci forgalomba – a közelmúltban nyerte el az FDA jóváhagyását olyan felnőtt miaszténia grávisz-ban szenvedő (MG) páciensek kezelésére, akik anti-acetil-kolin receptor (AchR) autoantitest pozitívak és generalizált, azaz az egész testet érintő, MG-ban (gMG) szenvednek. 

A Vyvgart egy monoklonális IgG1 típusú ellenanyag Fc részlete, mely a neonatális Fc receptorhoz (FcRn) kötődve megakadályozza az IgG típusú ellenanyagok kötődését és ezáltal csökkenti a keringő kóros acetil-kolin receptor elleni autoantitestek mennyiségét. A neonatális Fc receptornak ugyanis – megtévesztő neve ellenére – az egész élet során döntő szerepe van a keringő IgG típusú ellenanyagok féléletidejének növelésében. Azaz a neonatalis Fc receptor gátlása révén a kóros autoantitestek hamarabb eltűnnek a keringésből, és kevésbé fejtik ki károsító hatásukat. (A neonatális Fc receptor számos egyéb fontos szerepet tölt be az immunrendszerben és ennek terápiás célokra felhasználása más kórképek esetében is szóba jön.)

Az acetil-kolin receptor elleni antitestek az ideg-izom szinapszisoknál található acetil-kolin receptorok működését gátolják, ezzel izomgyengeséget okozva, mely életveszélyes légzési és nyelési nehézséghez is vezethet. A MG hátterében más patológiás autoantitestek is állhatnak (MUSK, LRP4), többségben vannak azonban az AchR ellenes antitestet termelő MG páciensek. 

Az FDA befogadás alapját egy 26 hetes, harmadik fázisú klinikai vizsgálat adta, melynek keretein belül 167 gMG páciens (autoantitest státusztól függetlenül) kapott efgartigimodot vagy placebót kiegészítésképpen a rendszeresen kapott MG gyógyszere mellé. A primer végpontot a kezelt csoporton belül azon anti-acetil-kolin receptor pozitív páciensek aránya jelentette, akiknél a terápia az MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living) skálán mérhető javulást eredményezett (azaz legalább 2 pontos csökkenést, mely 4 héten át megmaradt). A potenciális javulást több egyéb MG-specifikus skálán is mérték (pl. a QMG (Quantitative Myasthenia Gravis) skálán), ezek a vizsgálat szekunder végpontját adták. A gyógyszeres kezelésben részesülő anti-AchR pozitív résztvevők 68 százalékánál tapasztaltak mérhető javulást az MG-ADL skálán az első kezelés után, és ez az arány további kezelésekkel nőtt. Szintén javulás volt tapasztalható a nem anti-AchR pozitív páciensek körében, azonban ők olyan csekély számban vettek részt a vizsgálatban, hogy statisztikailag nem volt értékelhető az eredmény.

 Gyakori mellékhatásokként fejfájást, hasmenést, hányingert és orr-garatűri gyulladást észleltek, azonban ezek hasonló mértékben jelentek meg a kezelt és placebó csoportnál. Az efgartigimodot kapó pácienseknél azonban nagyobb arányban jelentkeztek különböző fertőzések, melyek enyhe vagy középsúlyos lefolyásúak voltak. (Ennek oka, hogy az efgartigimod antitest nemcsak a patológiás anti-acetil-kolin receptor antitest, hanem valamennyi IgG típusú ellenanyag féléletidejét lecsökkenti a vérben).

A Vyvgart kezelést intravénás infúzió formájában kapják a páciensek, négy héten át heti egy alkalommal, melyet szükség szerint, szünet után ismételni lehet. 

Az EMA döntése a Vyvgart befogadásával kapcsolatban 2022 közepére várható. 

Források:

James F Howard et al: Safety, efficacy, and tolerability of efgartigimod in patients with generalised myasthenia gravis (ADAPT): a multicentre, randomised, placebo-controlled, phase 3 trial, The Lancet Neurology, Volume 20, Issue 7, 2021, Pages 526-536,

Pyzik Michal et al: The Neonatal Fc Receptor (FcRn): A Misnomer?, Frontiers in Immunology, Vol 10, 2019, https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fimmu.2019.01540 

Voelker R. A New Option Is Approved for Patients With Myasthenia Gravis. JAMA. 2022;327(5):417. doi:10.1001/jama.2022.0177

https://www.vyvgart.com/about-vyvgart/why-vyvgart

https://myastheniagravisnews.com/vyvgart-efgartigimod-for-myasthenia-gravis

Szabó-Taylor Katalin

2022. február 25.