Az FDA kiterjesztette az Elevidys alkalmazhatóságát Duchenne-féle izomdisztrófiában

Az Elevidys (delandistrogene moxeparvovec-rokl) volt az első engedélyezett génterápia Duchenne-féle izomdisztrófiával diagnosztizált gyermekek részére az Egyesült Államokban. Az FDA (Food and Drug Administration) 2023. júniusában engedélyezte gyorsított eljárásban a gyógyszert 4-5 év közötti DMD-s betegek számára, ekkor az engedélyt, illetve az alkalmazhatóság kiterjesztéséről való döntést az FDA a klinikai vizsgálatok folytatásához kötötte. Erről korábban itt írtunk: https://izominfo.rirosz.hu/zold-lampat-kapott-az-elevidys-az-elso-genterapias-keszitmeny-duchenne-fele-izomsorvadas-kezelesere/

A gyógyszer egy adeno-asszociált vírusvektor révén olyan génszakaszt juttat be az érintett szervezetbe, melyről úgynevezett mikro-disztrofin keletkezik az izmokban, mely a disztrofinnál rövidebb, de potenciálisan működőképes izomfehérje. Adása kontraindikált a 8-as és/vagy 9-es exont érintő valamennyi mutáció, illetve az alkalmazott vírussal (AAVrh74) való előzetes fertőződés esetében. A szert egyszeri intravénás infúzióban kapják meg az érintettek. A mellékhatásai közül leggyakrabban előfordulók a hányinger, hányás, láz, valamint alacsony vérlemezke szám. A súlyosabb, ám ritka mellékhatások közé az infúzió beadásához köthető túlérzékenységi reakció, anafilaxia, akut súlyos májkárosodás, immunmediált miozitisz, és miokarditisz tartoznak.

2024. június 20-án a Sarepta Theraputics közleményt adott ki a génterápiás készítmény kiterjesztett indikációban való alkalmazhatóságáról, melynek értelmében az FDA a járóképes, genetikailag igazolt négy, és annál idősebb Duchenne-féle izomdisztrófiában szenvedő betegek számára hagyományos eljárásban, a nem fennjáró betegek számára gyorsított eljárásban engedélyezte a gyógyszert. Ez utóbbi esetben az engedély későbbi megújítását klinikai előnyök vizsgálatban való igazolásához és megerősítéséhez kötötték. Az ENVISION (SRP-9001-303. számú tanulmány) egy globális, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált 3. fázisú vizsgálat az ELEVIDYS-ről, amely nem járóképes és idősebb járóképes Duchenne-betegeknél zajlik. Ez a vizsgálat szolgál majd ezen utólagos piaci követelmény teljesítésére.

Doug Ingram, a Sarepta vezérigazgatója szerint az egy meghatározó pillanat a Duchenne-közösség számára, mely egyben fordulópontot jelentő esemény a génterápia ígéretének és a tudomány győzelmének szempontjából is.

Peter Marks a CBER igazgatója (Center for Biologiacal Evaluation and Research –FDA) az életkori határok ilyen mértékű kitágítását megengedő döntést az alapján hozta meg, hogy véleménye szerint az eddigi vizsgálatok eredményei elegendő adatot szolgáltatnak a gyógyszer hatékonyságának bizonyítására ( https://www.fda.gov/media/179485/download?attachment ). Azonban több szakember és az FDA egyes szakértői sem osztoznak ezen a véleményen teljes mértékben https://www.fda.gov/media/179486/download?attachment). Véleményük szerint az NSAA mozgásskála eredmények korábbi vizsgálatok eredményeivel való összehasonlítása nem megbízható, a placebo kontrollált vizsgálat során viszont nem mutatkozott szignifikáns különbség a génterápiát kapó és a palcebo csoport között. Megemlítik, hogy a DMD terápiás lehetőségei az elmúlt években sokat javultak, új különböző hatásmechanizmusú készítmények vannak klinikai vizsgálat alatt. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy az AAV vírusok hasonlósága miatt a génterápiában már részesült egyének a gyógyszer hatástalansága esetén vélhetően nem kaphatnak majd másik génterápiás készítményt. Összefoglaló véleményük szerint az SRP-9001-301 Part1 vizsgálat nem erősítette meg az Elevidys hatékonyságát, és a Study 103 nem szolgáltat elég adatot a gyógyszer hatékonyságáról, ami alapján az alkalmazhatósági életkor kiterjeszthető lenne.

Ezért bár a terápiás lehetőségek még jelenleg is korlátozottak DMD-ben, szem előtt kell tartani azt a szempontot, hogy a nem kellően hatékony kezelés alkalmazása megakadályozhatja egy jövőbeli másik génterápiás készítmény használatát.

A Sarepta és a Roche 2019-ben kötött együttműködése a Sarepta felelős az ELEVIDYS gyártásáért, valamint az Egyesült Államokban a szabályozói jóváhagyásáért és kereskedelmi forgalomba hozataláért, míg a Roche a világ többi részén vállalta ezen feladatokat.

Szerkesztette: dr. Hudák Mária Anna, Dr. Szabó Léna

Forrás: https://investorrelations.sarepta.com/news-releases/news-release-details/sarepta-therapeutics-announces-expanded-us-fda-approval-elevidys

2024. július 07.